Българският евродепутат от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Маруся Любчева изпрати официално писмо до председателя на Европейския Парламент Ханс-Герт Пьотеринг, с което призова за активна намеса при разрешаването на кризата с отвлечения на 6 април край бреговете на Сомалия кораб "Malaspina Castle".
"Силно съм обезпокоена от случващото се в международния корабен трафик и в частност от ситуацията около отвлечения от сомалийски пирати плавателен съд с 16 български моряци на борда" подчерта Маруся Любчева и добави, че като граждани на ЕС, Общността следва да предприеме необходимите мерки за защита на правата, сигурността и безопасността на българския екипаж.

"Загрижена съм за съдбата на екипажа, още повече, че голяма част от моряците са от регион, чиито граждани представлявам. В дебатите около наскоро приетите Директиви от Пакета за морска безопасност бе подчертана решимостта на ЕС да предприема незабавни мерки във всеки подобен случай. Знам обаче, че рисковете при такъв род инциденти са големи, поради което настоявам в конкретния случай ЕП да предприеме необходимите действия за незабавното изясняване на ситуацията около отвличането на кораба, за предотватяване на задълбочаването на кризата, както и да съдейства за бързото освобождаване на кораба" допълни българският евродепутат.

В заключение Маруся Любчева настоя за бърз отговор за предприетите от страна на ЕП действия с оглед разрешаването на случая и предотвратяване възникването на подобни инциденти в бъдеще. /БЛИЦ