Евродепутатът Цветелина Пенкова организира конференция за иновации чрез политика

Темата е „Иновации чрез политика”- как може да се случи?

„Иновации чрез политика”- как може да се случи? Отговор на този въпрос ще даде конференцията, организирана от Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Тя ще се проведе на 24-ти юни 2022 г. в зала „Средец“, хотел „София Хотел Балкан“ от 09:00 часа.

На събитието ще се разисква как адекватните и навременни политики могат да стимулират иновациите на национално и европейско ниво.

Основната цел e да се откроят политиките за растеж в развитието на иновациите в България и ЕС. Ще се обсъждат съществуващата регулаторна рамка в тази област и как тя може да бъдат подобрена. Научно-развойната дейност като основополагаща за развитието на иновациите ще е основен акцент. Фокус ще се постави върху младите хора като движеща сила на иновациите.

Конференцията ще открие европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Българският министър на иновациите и растежа Даниел Лорер ще направи преглед на ключовите европейски и националните политики, които ще стимулират иновациите в България през следващото десетилетие. Цветелина Пенкова ще разясни необходимостта от законодателство на ЕС за развитието на технологични стартиращи предприятия. Изпълнителният директор на Българската старт-ъп асоциация (BESCO)Нед Дервенков ще обясни необходимостта от законодателна реформа за развитието на старт-ъпите и привличането на таланти в България.

Във форума ще се включи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, водещи учени и специалисти в областта, представители на индустрията, на частния сектор, на фондове за рисков капитал и на неправителствени организации. Ще участват конституционният съдия Янаки Стоилов, заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев, народни представители от 47-мото НС, председателят на АИКБ Васил Велев, председателят на Асоциацията за дялово и рисково инвестиране Евгени Ангелов, изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов, социологът Димитър Ганев, основателят на медията за иновации TheRecursive Ирина Обущарова и много други.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/