Еврокомисар: България сама да иска корекции на средствата по ИСПА

Според еврокомисаря по регионалната политика Данута Хюбнер за България ще е по-добре сама да поиска финансови корекции на средствата по ИСПА, вместо те да бъдат наложени от комисията. Такъв вариант лансира вчера вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. Данута Хюбнер изрази надежда, че няма да се стига до подобна мярка и България ще успее да увери комисията, че е способна да усвои всички предвидени по програмата средства.

Засега Хюбнер не се ангажира с прогноза ще се стигне ли до финансови корекции - т.е. до намаляване на размера на предвидените за България пари по програмата.  Тя припомни, че до 23 ноември в Европейската комисия очакват заключенията от втория одит на Кей Пи Ем Джи в пътния фонд и резултатите от прилагането на специалния план за действие там.
"Разчитаме да получим от София нужните гаранции, че парите на европейските данъкоплатци не са застрашени. Така ще можем да възстановим спрените плащания и да предотвратим негативни сценарии", каза Хюбнер и описа възможностите стъпки, ако все пак се стигне до финансови корекции. "Има две възможности - да обсъдим с правителството необходимостта от корекции и ако то се съгласи с нашата позиция, да ги направи само. Така ще може парите от проектите, за които са установени нередности, да бъдат прехвърлени към други, чисти проекти. Ако не постигнем съгласие с правителството, то Европейската комисия може и сама да вземе решение да наложи финансови корекции, но винаги е по-добре, когато правителството прави това, защото така парите не се губят, а могат да се пренасочат", каза Хюбнер, цитирана от БНР. Тя добави, че евентуална подобна мярка няма да засяга бъдещи плащания, а само проекти, за които вече са установени слабости.
Данута Хюбнер беше лаконична за оставката на директора на пътната агенция: "От българската страна зависи да се справи с такава ситуация, в която някой депозира оставка и да си направи заключенията от това".
По-късно говорителят на Данута Хюбнер - Денис Абат уточни, че за Европейската комисия е нужно да види стабилно и надеждно управление на пътната агенция колкото е възможно по-скоро. /БЛИЦ