Еврокомисар Вестагер пред Борисов: България играе важна роля за изграждането на Европейския енергиен съюз (ВИДЕО)

„Благодарен съм на ЕК, че заложи като приоритет газовия разпределителен център „Балкан“, заяви премиерът

България играе важна роля за изграждането на Европейския енергиен съюз. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргретe Вестагер след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

„За всеки европейски и български граждани е важно да се осигурят сигурност на доставките и достъпни цени. ЕК поддържа отлично сътрудничество с България и много силни двустранни връзки. ЕС трябва да извърви своя преход в енергийните системи и да изпълни ангажиментите си за опазване на околната среда и климата. В тази връзка българските приоритети в сферата на енергетиката са същите като тези на ЕС”, заяви еврокомисарят.
 
И допълни: „Българските приоритети са сходни с европейските и са част от тях”.
 
Премиерът Борисов пък изтъкна, че на срещата са били обсъдени всички спорни теми, по които трябва да се прояви разбиране и да бъда решени. „Една от основните теми, по които действително се полагат много усилия, е монополното положение на „Булгартрансгаз". Обяснихме какви мерки сме взели там и че газопреносната система е изключително важна и стратегическа за България задача”, отбеляза премиерът.
 
 „Разговаряхме и по проектите и по делата, които имаме, както и за руските тръби, които са на нашето пристанище. Очакваме от Европейската комисия и от еврокомисаря Вестагер разбиране и помощ. По всички „спорни теми” действително съгласно европейските директиви ние трябва следваме техните предписания, но мисля, че всички разбират, че някои от темите не могат да станат веднага и трябва да се прояви разбиране”, коментира Борисов.

Видео от срещата вижте ТУК!  

„Изключително съм благодарен на Европейската комисия, че подкрепя и заложи като приоритет газовия разпределителен център „Балкан“. Само преди 10 дни еврокомисар Канете нарече хъба европейски, което показва, че когато нещо е приоритет на ЕК, се договаря и работи много по-лесно. В този свят се оказа, че за да бъдеш силен, за да бъдеш успешен, трябва да имаш отговорни и силни партньори, а ЕК и ЕС в това отношение са най-подходящи. Когато си в един подобен могъщ съюз, трябва да се спазват правилата. Имаме много ясни правила за Третия либерализационен пакет, които трябва да важат за всички и да се изпълняват от всички. Газовият разпределителен център ще се превърне в своеобразна платформа за търговия на природен газ и ние сме готови да работим с всички наши досегашни и бъдещи партньори, за да развием дейността на хъба в полза на целия регион”, написа още Борисов във Фейсбук.