"Навсякъде в Европа хората са най-недоволни от доставката на електричество, това е най-малко развитата общностна политика", заяви днес в Ловеч Меглена Кунева.
Преди това в местния хотел "Президиум Палас" еврокомисарят за защитата на потребителите говори на тема: "Защитата на правата на потребителите, перспективите за развитие на Европейския съюз (ЕС) и повишаването на информираността на гражданите по въпросите, свързани с ЕС". Във форума се включи и шефът на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.
Според Кунева до 2003 г. всяка държава била отговорна за енергийната си политика, малко били общите законодателни инициативи и затова едно от най-слабите звена в Европа е точно енергетиката. Това проличало особено по време на газовата криза.
Еврокомисарят за защитата на потребителите съобщи, че от тази година започва изследване върху монополите, нечестните търговски практики и върху яснотата за сметките за ток. По проблемите, свързани със сметките за ток, в момента се работи с регулаторите, потребителските организации, бизнеса и доставчиците, за да се стигне до една доброволно приета обща сметка за ток в Европа. Това обаче все още не е решено законодателно.
По думите на Кунева проблемът в цяла Европа е с услугите, а не със стоките. Днес около 70% от европейците са доволни от качеството на стоките и от това как са защитени. Важно било българските потребители да използват по-широко възможностите на Интернет, за да имат възможност да сравняват цени, особено в момента на криза. Еврокомисарят е за нова директива за защита на потребителите, която ще позволи стоки, купени чрез интернет, да се връщат в рамките на 14 дни, а не за 7, както е у нас днес.

Припомняме, че тези дни Кунева предложи още стандартизацията на хранителни продукти да е на доброволни начала. През последната седмица в европейската система за защита на потребителите "Rapex" са получени 43 сигнала за опасни стоки, от тях единият е от България. Кунева препоръча да се създаде Агенция по безопасност на храните в Европейската комисия. Според нея липсата на такава институция налага още повече необходимостта от по-голям национален контрол.  /Гергана Димитрова, БЛИЦ