Парламентът не събира кворум на този етап за старт на извънредното заседание.

Само 78 народни представители се регистрираха на подпис, тъй като системата за гласуване с карти е демонтирана.

Председателят на Народното събрание даде 20 минути толеранс за втори опит за събиране на кворум.

Коалиционният партньор на ГЕРБ от ВМРО вече заяви, че няма да участва в поисканото от Корнелия Нинова и БСП извънредно заседание за актуализация на бюджета.

По думите на депутата Александър Ненков му народните представители от ГЕРБ са дошли на работа от уважение към институцията, но няма да се регистрират. Ненков обясни, че те няма да участват в заседанието поради две причини.

Първата е, че според тях причините за свикването на парламента са „безумни“. От БСП настояват правителството на Бойко Борисов в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета заради социално-икономическите мерки за преодоляване на кризата с коронавируса. И още – изслушване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи. 

Ненков обясни, че актуализация не е необходима, защото такава е правена през април месец. Той добави, че втората причина е, че „БСП превръща парламента в арена на вътрешнополитическите им спорове“.

Депутатите от ВМРО също няма да присъстват в залата. От партията обясниха, че мандатът им ще приключи, когато изпълнят всички обещания към избирателите си.

"Боричканията на бизнесмени, институции и „революционен авангард“ са вредни за България. За нас властта не е самоцел, но няма и да бъдем статисти във вътрешните борби на БСП и Нинова и в битките на т.нар. олигарси с властта.

За нас мандатът в това Народно събрание ще бъде изпълнен едва тогава, когато нашите основни приоритети бъдат реализирани, се казва още в позиция на народните представители от ВМРО.

Народните представители от ВМРО няма да участват в насроченото от Корнелия Нинова заседание на НС. Причините са много, но основната е, че не желаем да бъдем фон във вътрешнопартийните битки за избор на лидер в БСП.

Не желаем да поощряваме доказаната нечистоплътност на тази партия при употребата на институциите в частна полза. Изобщо няма да коментираме нежеланието на вносителите да се запознаят с Конституцията, в която са се клели, и която определя като изрично правомощие на Министерски съвет внасянето на Закон за държавния бюджет" се казва в позицията на групата на депутатите от ВМРО - Българско национално движение в 44-ото Народно събрание.

Според тях забележимо е желанието на БСП за флирт с протестиращите, които, водени от собствените си политически амбиции и антагонизъм, системно нарушават обществения ред и посягат на изконни човешки и граждански права на инакомислещото мнозинство. Не желаем да даваме допълнителна трибуна на и без това медийно доминиращите тези на този „революционен авангард“, който съвсем по Ленински иска да ни освобождава от нещо и разнася ковчези и бесилки.

Нееднократно сме казвали, че сме чули посланието на необременените и желаещи позитивна промяна в много посоки хора и отговорно ще поставим това в дневния ред на институциите - без популизъм и желание за дребни дивиденти, категорични са Патриотите. От ВМРО считат, че мандатът в това Народно събрание ще бъде изпълнен едва тогава, когато основни техни приоритети бъдат реализирани:

- Повишение на доходите на пенсионерите и минимална пенсия от 300 лв. следва да бъде приета със Закона за държавния бюджет за 2021 г. и това касае над 2 млн. пенсионери.

- Измененията на Закон за задълженията и дълговете и приемането на Закон за частния фалит, които да сложат край на робството на вечните длъжници, касаещо на 600 000 българи.

- Да се даде шанс на милионите българи зад граница да се заселват трайно, да учат и работят в Родината - като мощна мярка срещу демографската катастрофа и запълване на недостига на работна ръка, е също законодателно предложение на ВМРО.

- Мерките за подкрепа на малките и средни земеделски и индустриални производители, на родителите и самоосигуряващите се във връзка с епидемията.

- Мерките за овладяване на битовата престъпност - включително разширяване на пределите на неизбежната отбрана, наказанията за малките кражби, за незаконната сеч и вредителство в полските имоти. Създаването на доброволни отряди към МВР.

- Криминализиране на проповядването на радикален ислям и изсветляване на парите на неправителствените организации, финансирани от чужбина, е важен въпрос за националната сигурност.

- Наборната военна служба и повишаване боеспособността на армията.

- Приемането на Кодекс за социално подпомагане, който да обхване всички нужди на хората с увреждания, да гарантира правата на децата и семействата и да сложи край на социалния паразитизъм и да отмени Закона за социалните услуги.

- Приемането на Концепцията за интеграция на маргиналните цигански общности чрез труд, образование и законопослушание - касае на практика бъдещето на всички в България. Депутатите от ВМРО за категорични, че това са само част от нещата, които следва да бъдат решени в следващите месеци, и от тях зависи съдбата на милиони хора. Нелепо е българите да стават заложници на политическата омраза на една малка радикализирана обществена група - от една страна, и на боязън и желание за минимизиране на политически щети - от друга.

Ние не оценяваме престоя си във властта по това дали в следващия парламент ще вкараме повече или по-малко депутати. Трябва да се свършат реални неща за хората и за бъдещето на нацията. Дезертирането от позиция не е в стила на ВМРО, заявяват депутатите. Още по-малко, когато основната политическа цел на хората, които превзеха протеста и се представят за политическа алтернатива, въпреки тежкото си политическо минало, е в разрез с всичко, което ВМРО отстоява:

- Националният интерес преди интересите на всяка друга държава, преди интересите на ЕС. - Защита на традиционната ни ценностната система и противодействие на Истанбулска конвенция и джендър пропагандата.

- Изграждане на големите инвестиционни проекти, като газопроводи и АЕЦ, от които полза би имал всеки българин.

- Недопускане завръщането на ДПС във властта. Всичко това ни кара да искаме активни управленски и законодателни действия в полза на българския народ през следващите месеци. Преодоляване на кризата чрез диалог и търсене на консенсус и национално съгласие. Надяваме се да има политическа воля за това. Бягството от отговорност води до хаос и липса на перспектива за всички българи, завършва позицията на народните представители от ВМРО.