В отзвук от доклада на Европейската комисия за България вестникът на деловите среди в Германия "Франкфуртер алгемайне цайтунг" определя оценката на Брюксел като полезна за българското правителство.
Някои откриват и положителни неща в лошата новина. Така например пред вестник "Дневник" финансов анализатор казва, че има и добра страна това, че комисията запорира 500 млн. евро, предвидени за България. Спирането на тези суми ще направят възможно охлаждане на прегрялата българска икономика, и ще помогнат да намалее инфлацията.

Едва ли ще споделят тази оценка онези български предприемачи, които се надяват тези пари за да финансират свои проекти в земеделието или инфраструктурата. Българското правителство също се опитва да покаже във възможно най-мека светлина острата критика от Брюксел, като определя доклада като "предизвикателство" за София, по думите на премиера Сергeй Станишев. А външният министър Ивайло Калфин говори за "обективна и полезна оценка", която не застрашава друга цел на България - присъединяване на страната към еврозоната и към шенгенското пространство.

Оценката на българската опозиция разбира се е друга.

Както съвсем различно звучи и оценката на британския депутат Джефри ван Орден, който дълги години беше докладчик за България в Европейския парламент. Той говори за "голямо разочарование" от България. Той подчертава факта, че България е предприела различни мерки, но резултати не се забелязват. Същото казва и текст в доклада на комисията, че "на хартия мерките могат и да изглеждат добре, но в практиката те не носят никакви резултати". Друго заключение на комисията е, че се дават обещания, от които обаче не следва нищо по-нататък.

Вътрешният министър Михаил Миков, чието ведомство е в центъра на основната критика на Брюксел, обяви допълнителни мерки за решаване на съществуващите проблеми. В министерството течала реформа, освен това пред решаване бил и проблемът с липсата на лоялност от страна на някои служители на министерството, подозирани за връзки с подземния свят. Една от мерките предвижда, по-често местене на служителите на министерството от отдел в отдел, така че да не могат да завързват контакти с мафията. Като реакция на тежката критика от Брюксел българската опозиция внесе вот на недоверие на правителството на Станишев заради нанесените на страната материални и морални щети. Но и този шести поред опит за сваляне на 3-партийната коалиция вероятно няма да успее, както и предишните пет. Правителството е наранено, но продължава да стои много стабилно в своята нестабилност, казват всички, които нямат никакъв интерес от предсрочни избори в България, завършва публикацията си "Франкфуртер алгемайне цайтунг. /ДВ