Депутатът от ОДС Филип Димитров подаде молба в деловодството на Народното събрание/ НС/ за излизане от парламента. Той заяви намерението си да се оттегли от политиката в началото на юни.
Обяснението му това да стане факт днес е, че така този, който ще влезе на негово място като депутат ще има време да се ориентира преди предстоящата парламентарна ваканция. На второ място, защото днес е изтекъл срокът за предложенията по закона за конфликт на интереси. Успяхме да ги оформим и снощи ги внесохме в НС, обясни Димитров. Той отказа да коментира какво ще се случи в бъдеще със СДС, още повече на фона на последните информации за съмнения за нарушения на лидера на партията Пламен Юруков. Аргументът му е, че не е редно човек, който излиза от политиката, да прогнозира, освен ако не иска да се прави на гуру. Не мисля, че е минавало много време без скандали, имаме способността да произвеждаме такива, голяма част от тях обаче се оказват фалшива димка, добави Филип Димитров. Той заяви, че след като е решил да предприеме този ход, е абсолютно недопустимо да дава съвети на представителите на десницата. Не искам да се правя на гуру, отказвам се от активната политика, но ще продължа да следя събитията, да се вълнувам и ако имам да казвам нещо, има много форми да го направя, добави още депутатът от ОДС, който беше и зам.-председател на парламента. Най-важното нещо е да се разбере, че политиката не е способ човек да бъде харесван или обичан, смята той. По думите му, ако свършиш нещо добро, не ти се дължи за него нищо, ако не успееш, тогава всеки укор е справедлив. Филип Димитров уточни, че от повече от година обмисля решението си. Един певец трябва да слезе от сцената, преди окончателно да изгуби гласа си, обясни той. По думите му времето му вече е минало, а възможностите му да допринася за развитието на процесите значително са намалели. И посочи, че в действията му не трябва да се търси намек към други негови колеги да го последват. Филип Димитров съобщи, че оттук нататък ще се занимава с преподавателска дейност. Като за начало ще преподава два месеца в чужбина.
Съюзът на демократичните сили високо цени досегашната политическа дейност на един от най-изтъкнатите си лидери – Филип Димитров, се казва в разпространено изявление на НИС на СДС по повод решението на бившия премиер да се оттегли от активния политически живот на България. "Политическата кариера на Филип Димитров винаги е била пример за честно и достойно поведение в политиката. С неговото име са свързани някои от най-големите успехи на България и Съюза на демократичните сили по пътя на историческата промяна в нашата страна", се казва в изявлението.

Бившият премиер е втората ключова фигура от синята партия, която се оттегли от активния политически живот в последната година. Миналата година през септември парламента напусна Петър Стоянов - президент (1996 - 2001). Четири месеца по-рано той подаде и оставка като председател на СДС. /БЛИЦ