За мирно въстание аз не съм чувал. Това заяви пред Нова тв първият демократично избран премиер в България Филип Димитров, днес конституционен съдия.

„Революцията означава да бъде сменена из основа формата на управление. Когато чуя за въстание, аз се сещам за хора, които тръгват със саби или шопи със сопи да сменят властта “, коментира Димитров.

„Когато искаме главният прокурор да бъде максимално независим от изпълнителната власт, е логично неговият мандат да бъде по-дълъг. Ако той по-често може да бъде сменяван, се предполага,  че повече конюнктурни фактори биха могли да му влияят.

Това е логиката на дългите мандати. Логиката на дългите мандати е да не може конюнктурата да ми влияе”, каза още Димитров по повод предложените от ГЕРБ промени в конституцията, които предвиждат намаляване на мандатите на тримата големи в съдебната система от 7 на 5 години.

„Демокрацията дава възможност на гражданите да изявяват своята воля в различни форми, най-важната от които са изборите. Затова е предвидила определен цикъл от избори, за да не може час по час хората да си сменят мнението.

Когато много важни причини налагат това, те разбира се имат право да търсят някакво друго решение. Когато казвам обаче „те имат право”, признавам, че се дразня, когато каквато и да била част от хората започва да претендира, че тя е народът с главна буква.

Народът може да изрази своя глас само тогава, когато отиде на избори или евентуално има референдум”, заяви още Филип Димитров.

Аз съм имал честта да участвам в революция, когато народът свали един престъпен режим от власт. Много пъти, обаче когато сме мислили, че предлагаме нещо добро на народа, той го е отхвърлял“, коментира още Филип Димитров.