Акцент върху последиците от решението на Брюксел за българската икономика поставя и мрежата за бизнес анализи „Блумбърг”. Тя цитира анализатори на пазарите, според които спирането на европейските финанси ще нанесе удар на икономиката. „Ударът за инвеститорското доверие ще има още по-силно въздействие върху перспективите на България за икономически растеж”, подчертава „Блумбърг”.
При всичките си нужди обаче, намесва се и списание „Форбс” ,,България омаловажава критиките на Еврокомисията”. Премиерът Сергей Станишев е оценил критичния доклад като „трудна комуникация с някои звена на комисията”. „Форбс” коментира: „Документът съдържа най-острите забележки, отправяни някога от Брюксел към държава-членка на Съюза”.

В „Блумбърг” успоредно с прогнозите за лошия икономически ефект от замразяването на субсидиите, е цитирана реакцията на външния министър на България Ивайло Калфин, който не изглеждал силно разтревожен. Той заявил, че България привлича рекордни нива чужди инвестиции, има голям бюджетен излишък и големи валутни резерви. Така че според министъра замразяването на помощите нямало да има пряк ефект върху икономиката.

Реакцията на българските политици беше отбелязана и от СиЕнЕн. Телевизията посочи, че президентът Георги Първанов не е направил пряк коментар на критиката от ЕС. Според СиЕнЕн той е реагирал с общи приказки и е казал, че „важното е страната да не пропусне шансовете за модернизация и подобряване на стандарта на живот, предлагани от членството в ЕС”. /ДВ