Формула: Ще имаме кабинет наесен при това условие

Корнелия Нинова най-вероятно няма да бъде част от следващото Народно събрание, но остава в БСП

Корнелия Нинова няма да бъде изключвана от Столетницата, но няма и да бъде кандидат за депутат в следващото Народно събрание.

Това заяви в ефира на БНТ временно изпълняващият длъжността председател на БСП - Атанас Зафиров.

Засега лявото се обединява и около 15 формации сме заедно. Надявам се до изборите да станем повече от 20. Надявам се в тази коалиция да влязат всички разпознаваеми лица от лявото политическо пространство", каза той. 

"Това са всички политически партии и движения, които са заявили съпричастност към лявото политическо пространство - "Левицата", "Изправи се БГ". Не искам да изброявам, за да не се почувства някой засегнат", призна си Зафиров. 

"За изключване на Нинова никой не е говорил. Има обаче открита форма на саботаж, на която ставаме свидетели през последните дни, на г-жа Нинова и хората около нея. Много ми се иска тази тема вече да е приключила в БСП. Няма проблем в партията и хора, с които искаме да се разделяме", сподели социалистът.

"Постоянно се говори, че в БСП се е случил някакъв преврат, говори се и против лявото обединение, за което полагаме толкова много усилия, показва, че има хора и колеги, които не искат това да се случи. Трябва да имаме някаква мярка за въздействие, защото иначе се създава брожение както в партията, така и в обществото", обясни Зафиров. 

По думите му административната работа на партията е блокирана заради течащото съдебно дело. 

"Субсидията ни е спряна и това пречи партията да изпълнява нормалните си функции", обясни той.

Депутатът изрази увереност, че делото ще приключи скоро и с успех.

"Вчера на нашия Национален съвет, който мина много спокойно, имахме и кворум, взехме две решения. Съветът упълномощи временно изпълняващият функцията на председател да прави коалиции и го упълномощи да регистрира партията в ЦИК и РИК", разкри той. 

"БСП не се разтапя и претапя. Имаме пълното разбиране с нашите партньори, че крайният процес по подредба на листите, ще се случва на Националния съвет на БСП", разкри още лидерът на Столетницата. 

"Г-жа Нинова не може да е кандидат за депутат заради ограниченията, които самата тя наложи и няма право толкова години да е в парламента", заяви той.

"Ще заложим на регионализма на изборите и ще излъчим хора, познати в регионите, с висок морал и политически авторитет", коментира Зафиров.

"Трудно ми е да кажа кой ще е в листите, дали Манолова, Михаил Михов, Сергей Станишев или Татяна Дончева ще бъдат там. Ще решим всичко заедно с нашите коалиционни партньори, в диалог с нашите структури. Важно е да извадим млади, по-различни лица, с които да покажем нещо ново и различно", призна си той.

Зафиров разкри, че по време на консултациите при президента много хора са се надигнали срещу запазването на поста на Калин Стоянов. "Беше направено внушение, че Кожарева има общо с БСП, това не е така. Тя бе предложение на Патриотичния фронт, подкрепено от ГЕРБ и Реформаторите. Ние нямаме общо", категоричен бе той. 

"Ако започне някакъв дебат между партиите и те разберат, че той е необходим, за да може широката маса от хора да решат как да гласуват, може да имаме правителство наесен", остава оптимист лидерът на БСП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!