Предприетите от Брюксел мерки срещу България ще бъдат усетени пряко от обикновените хора в страната, а не толкова от управляващите, казва Франц-Лотар Алтман от германското дружество за Югоизточна Европа.
Защо толкова дълго Брюксел трябваше да търпи това положение преди да се намеси? 

"Това се обяснява с лошата съвет на Брюксел - през 2007 година той си затвори очите за някои пропуски, беше направен компромис, а сега става видно, че това е било грешка. Възможно е сега на Брюксел просто да му е трудно да изрече на глас, че тогава е направил погрешна преценка".

Сега в Брюксел залагат на финансовите санкции. Може ли спирането на европейски средства за България да постигне нещо, така че бързо да настъпи промяна в поведението на София?

"Мисля, че ще помогне, защото конкретни проекти ще останат без финансиране, а това означава - и загубата на работни места. Основно от това пряко засегнати ще бъдат обикновени хора, а едрите риби ще усетят това индиректно. В това се изразява второто действие на предприетите от Брюксел мерки - ще пострада имиджът на правителството, ще намалее подкрепата за него, то ще се окаже с разклатени позиции. Това ще бъде резултатът от отражението на мерките върху обикновените хора - това, че някои ще загубят работата си, и че Брюксел е така гневен".

Този гняв на Брюксел, ако той намери достатъчно силен израз и в българското общество, може ли да предизвика падане на сегашното управление?

"Опасявам се, че това няма да се случи. Освен това българската опозиция не е достатъчно силна в момента, за да предизвика такова развитие. Предполагам, че ще настъпи известна нестабилност, а правителството ще полага усилия да се задържи, да оцелее. Например като заработи по-тясно с Брюксел в опит да докаже, че разбира сериозността на положението, че приема вината за това. По-скоро това ще бъде поведението на българското правителство".

Румъния получи доста по-добра оценка от България. Къде Букурещ постигна по-добри резултати, с какво се справи по-добре отколкото София?

"Аз също смятам, че в Румъния нещата стоят малко по-добре. Това е така, защото както изглежда в Румъния проблемът с организираната престъпност не е толкова голям, колкото в България. Корупция - да, това е еднакво валидно и за Румъния, но като цяло България успява в по-малка степен да се справи с проблемите си отколкото своята северна съседка. Лошото е, че с лошото си представяне, с незадоволителната си политика двете страни застрашават процеса на разширяване на ЕС, а от това страда целият регион на Западните Балкани. Това се отразява и на настроенията в ЕС, пряко отражение от натрупания негативен опит с двете страни".

А ако проблемите продължат, може ли да очакваме и по-сериозни санкции срещу България. Например доколко реалистично е да се стигне например до замразяване на членството на страната в ЕС?

"Не, не мисля, че може да се стигне дотам. Сега ще бъде изчакано, за да се види, как ще реагира България. Ако страната положи усилия, ако г-жа Плугчиева може да подплати това с конкретни успехи, тогава и Брюксел ще е готов да обсъди отново проблема със София", заявява Алтман. /ДВ