Най-авторитетният френски вестник „Монд” публикува широко коментиран в България анализ, озаглавен „Българска измама?”. Автор на анализа е Франсоа Фризон-Рош. В Париж с него се срещна кореспондентът на Дойче веле Влади Николов.
Тази седмица Франсоа Фризон-Рош изнесе лекция пред студенти от Националния Институт за източни езици и цивилизации (INALCO), озаглавена „Стратегии на елитите и инстутиционалните реформи в страните от Източна Европа”.
Фризон-Рош е специалист за България във френския Национален център за научни изследвания, бил е юридически съветник на Желю Желев в периода 1992-96 година, а основните му примери по време на лекцията бяха от годините на българския преход.
Липса на воля за промени
По думите на Фризон-Рош преходът в България все още не е приключил, макар и да са преминати основни етапи като приемането в ЕС. „Еврочленството обаче не означава задължително и готовност за съблюдаване на европейските норми”, е мнението на Франсоа Фризон-Рош. Според него ЕС трябва да осъзнае, че на Балканите проблемите са различни от тези, пред които са изправени посткомунистическите държави в Централна Европа.
„Брюксел трябва да помогне на тези страни за справяне с проблемите в ключови сектори като съдебната система и данъчния контрол, но това е възможно само при положение, че в тези страни е налице истинска воля за промени”, изтъква Фризон-Рош. Политическа и икономическа престъпност има навсякъде, само че трябва да има и действащо правосъдие, допълва френският професор. Според него
България и Румъния дават лош пример
на останалите страни на Балканите. Техният стремеж към еврочленство е под въпрос заради неуредиците в двете най-нови държави-членки. Европейската комисия е длъжна да гарантира, че нито едно евро от парите на европейските данъкоплатци не отива в джобовете на мафията, изтъква още френският професор.
„Въпреки кризата ЕС има пари. Но ако средствата от еврофондовете продължат да служат на организираната престъпност, много бързо може да им се намери и друго предназначение”, заключава Франсоа Фризон-Рош. /БЛИЦ