Четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака, са сигурни участници в следващия парламент, съобщи в Добрич социологът Живко Георгиев за предизборните нагласи на избирателите според проучване през февруари на "Галъп Интернешънъл".
Той допълни, че ГЕРБ към момента печели подкрепа от 23.5 на сто, БСП - 17.3 на сто, ДПС - 7 на сто, "Атака" - 6 на сто от гласовете на избирателите. Социологът посочи няколко партии, които попадат в "зоната на здрача" - СДС, ДСБ, НДСВ, движение "Напред", за които не е ясно дали ще успеят да прескочат прага.

Живко Георгиев коментира, че, ако избирателната активносте висока - около 50-55 на сто, ГЕРБ не само ще са първи, но ще водят по-убедително. Според социолога обаче очакванията са по-скоро за ръст на негласувалите на предстоящите избори за Народно събрание.

През последните три-четири месеца масовото съзнание на избирателите се икономизира с оглед на световната икономическа криза, затова с времето основният политически дебат ще се измести в сферата на икономиката, заяви социологът. /Стандарт