Правителствата на страните от ЕС ще гарантират депозитите на гражданите най-малко до 50 хил. евро. Това се договориха финансовите министри от ЕС на днешното си заседание в Люксембург, посветено на финансовата криза.
В България, където досега са гарантирани спестявания до 40 000 лева, увеличението на размера на гарантираните суми е 2.5 пъти. Депозити в размер над 50 000 евро имат много малък брой българи, подчерта финансовият министър Пламен Орешарски, според когото обаче у нас няма да се стигне до използване на тази възможност, защото банките са стабилни.
"50 000 евро в България изглеждат една доста голяма сума. Аз съм убеден, че ние няма да се възползваме от нея, тъй като българските банки се намират в много добро финансово състояние, нямаме симптоми на пренасяне на кризата", посочи Орешарски пред БНР.
"Трябва да бъдем много внимателни с темповете на увеличение на доходите, за да не създаваме проблеми на конкурентноспособността от една страна, и от друга страна да не стимулираме инфлационен натиск", каза още Орешарски. За да не стане това, по-висок от вече планирания за 2009 г. ръст на бюджетни заплати и пенсии не може да се очаква, каза още финансовият министър.
Финансовите министри одобриха и общи правила за действие при необходимост от спасяване на банки и други финансови институции. Подобни операции обаче ще бъдат финансирани от съответните държави-членки. Не беше постигнато съгласие за създаването на общ европейски фонд, с който да се предотвратят и компенсират негативните ефекти от финансовата криза. /БЛИЦ