Апелирам за държавническо мислене - ще свикам извънредно заседание на Комисията по отбрана в сряда и ще помоля да разгледаме ветото за F-16 в петък в зала. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов по повод президентското вето върху договорите за F-16, предаде aгенция "Фокус".

"Според мен трябва да действаме енергично, знаем отношението на всеки един по този въпрос. Ще свикам и ще има извънредно заседание на Комисията по отбрана в сряда и ще помоля председателката на Народното събрание да разгледаме отново в пленарна зала в петък като първа точка.

Сигурен съм, че народните представители ще проявят мъдрост. Нека да обсъждаме, нека да говорим по същество, но в края на краищата да гласуваме за бъдещето на ВВС, на армията, за сигурността ни като държава и за авторитета ни като такава", каза още ген. Попов.

На въпрос дали може ветото да забави процедурата по превъоръжаване, Попов отговори:

"Ако ние преодолеем ветото, както смятам, че ще стане, защото вярвам в народните представители, това няма да забави процедурата. Разбира се, президентът е в правото си да наложи вето и на закона за промяна на бюджета и на закона за ратификация на рамковото споразумение за индустриално сътрудничество.

Смятам, че тук ще се прояви достатъчно мъдрост, отговорност и в края на краищата всички ще се поздравим с един успешен договор, който гарантира сигурност", допълни още ген. Попов. Попитан дали вижда скрити мотиви, ген. Попов поясни, че не може да коментира това нещо.

"Сигурен съм, че президентът ще даде обяснение, ще влезе в подробности, защото мотивите са две страници и ще има повече конкретика", коментира още ген. Попов.