По-рано днес горещо проучване, изготвено от социологическа агенция „Барометър България“,показа разликата между ГЕРБ и БСП, ако изборите са днес. От изнесените данни стана ясно, че Слави Трифонов и ДБ ще понесат тежък срив.

От социологическото проучване обаче се появи и друг интересен политически детайл. Оказа се, че ако президентските избори бяха днес, то новият държавен глава на Република България ще е премиерът Бойко Борисов.

"Ако днес се провежда първи тур на президентските избори, за кого от следните кандидати бихте гласували?", са попитали от социологическа агенция „Барометър България“.

Важно е да се уточни, че през следващата година освен парламентарни предстоят и президентски избори. С уточнението, че реалните кандидати за президентското място са напълно неясни в настоящия момент „Барометър България“ анкетира своите респонденти за кого биха гласували, ако водещите политически лидери и обществени личности се включат в президентската надпревара.

Горещо проучване показа разликата ГЕРБ - БСП, ако изборите са днес и тежък срив за Слави и ДБ

Донякъде очаквано първите две позиции биха очертали „генералска“ битка с разлика от 4% между министър-председателя Бойко Борисов (24,2%) и настоящия президент Румен Радев (20,2%).

С балансираната си позиция и стабилно одобрение сред избирателите ги следва военният министър Красимир Каракачанов (14,5%). Ако се кандидатира, не би трябвало да се подценява още един генерал, който през последните месеци води класациите по обществено одобрение и доверие, макар и да не е политическа фигура – председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски (8,9%).

Извън битката на първите двама на балотаж, но с отчетлива подкрепа, очаквано е и неформалният лидер на ДПС Ахмед Доган, който може да разчита на безусловната подкрепа на привържениците на формацията си (7,5%). В мажоритарни избори като президентските Слави Трифонов би получил 3,9% - толкова, колкото и партията му на парламентарни.

Мая Манолова би получила по-висока подкрепа (3%), отколкото формацията ѝ на парламентарни (1,7%). От друга страна Христо Иванов, като кандидат за президент би спечелил относително по-малко гласове (2,5%) отколкото ДБ на парламентарни избори (3%).

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Характеристики
Период на провеждане на изследването: 10-16.10.2020 г.
Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 866 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено