Отсъствието на достатъчно опит у Кирил Петков не му позволява да види картината в нейната цялост. Като глава на правителството той трябва да формулира ясна позиция, а не да има разнобой по темата Русия-НАТО между институциите. Затова от ГЕРБ поискаха свикване на извънредно заседание на парламента, което е свикано за 15:30 от председателя Никола Минчев на 26 януари.

Има сериозен дефицит във властта, геополитическото им мислене е различно от на един убеден евроатлантик, смята бившият зам.-министър на външните работи Георг Георгиев.

"Очаквам спецслужбите да докладват каква е текущата ситуация. След това да се анализира риска и какви са потенциалните заплахи и как ще реагираме на тях" риторично попита той по NOVA NEWS.

Не ги тревожи това, което се случва на няколкостотин километра, а чак след като ГЕРБ реагира, бе свикан Съветът по сигурността. Той ще бъде поредният колективен параван, за да прикрият липсата на действия и мерки.

Премиерът и министърът на отбраната да влязат във функциите си. Надявам се Кирил Петков да не се крие зад колективни органи и да употреби данните, които му дадат по най-правилния начин. Премиерът не излъчва увереност, а е разколебан", допълни още политикът.

Той смята, че позицията на Кирил Петков не дава сигурност и чувство на безопасност.