Георги Гьоков предупреди за страшна драма с България, ако се отиде на избори

Дълбоко начертаните разделителни линии трябва да се преодоляват, коментира депутатът от БСП

"Борисов ще се отзове на срещата. От ДПС също казаха, че ще дойдат. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не искат да бъдат в общ формат с всички лидери, "Възраждане" смята срещата за безсмислена.

Тази среща не е приумица на БСП, просто този разговор между партиите трябва да се състои. Евентуални избори през април не биха променили в кой знае каква степен парламента.

Очаква ни нова политическа криза при нови избори. Дълбоко начертаните разделителни линии трябва да се преодоляват", коментира депутатът от левицата Георги Гьоков в ефира на "БГ он Ер".

По думите му хората искат редовно правителство и политическата обстановка трябва да бъде успокоена. Социалистът смята, че управлението на служебно правителство не е добре за България. 

"Националният съвет на БСП даде мандат на председателя да проведе тази среща, а не даде мандат за съставяне на правителство. След тази среща нашият Национален съвет ще вземе решение с кого и как да правим правителство.

Само четирима бяха против това решение", обясни Гьоков и добави че БСП ще положи всички необходими усилия да състави кабинет. Той даде заявка, че от БСП нямат намерение да бавят безкрайно мандата и ще го върнат в разумни срокове, ако няма шанс за съставяне на правителство. 

"Оставили сме добро впечатление в президента. Не мога да дам отговор от какви мотиви е воден. Ще ми се да мисля, че мотивите, които той изтъкна при връчването на мандата, са истински", заяви депутатът от БСП.

Гьоков изтъкна, че няма как БСП да се съгласи с част от приоритетите на "Продължаваме промяната". Примери за такива са изпращането на оръжия за Украйна и промените в Избирателния кодекс. И наш приоритет е, но не му е сега времето от 1 януари 2024 г. да въвеждаме еврото, отбеляза социалистът.

"Това в "Ди Велт" прозвуча като поръчка от някой евроатлантик. Кирил Петков казва в интервюто, че България изнася оръжие за Украйна през трети страни.

Готови ли сме да лишим нашия бюджет от тази милиарди от пазара на оръжия?

В България обществото е разделено 50 на 50 по този въпрос. БСП представлява тези, които са против износа на оръжие", каза още Гьоков.

Социалистът не се ангажира с позиция дали БСП ще се яви заедно на изборите с новото ляво обединение, но призна, че не вижда нови лица там. 

"Наясно сме, че ако няма обединение в лявото пространство, то бива изместено от политическата сцена. Но дали точно това са левите хора, с които трябва да се обединяваме? Има много потенциал в лявото обединение. БСП само би имала полза от едно ляво обединение", заяви Гьоков.

Той допусна, че евентуалното ново служебно правителство ще бъде 90% от старото. По думите му голяма част от отчета на социалното министерство са неща, които са свършени от предходното правителство.

Най-големият порок на служебното правителство бил липсата на бюджет, което обрича държавата на вегетация, алармира Гьоков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук