“Изготвяне на модел за либерализация, анализ на финансовото състояние и нормативната база в енергийния отрасъл за преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар в България.”, ще е катализатора на реформите в енергетиката, защото след него всъщност ни предстои същинската работа по промени в законодателството и нормативната база касаеща енергетиката – това заяви народният представител от БДЦ Георги Недев по време на парламентарния контрол днес.
На въпроса на Недев, защо се бави докладът и кога ще бъде готов, министърът на енергетиката  Теменужка Петкова, отговори, че той ще е готов най-вероятно в рамките на следващата седмица. Според министър Петкова, в доклада е заложен финансовият модел,  по който да се развива българската енергетика, както и пътна карта със съответните етапи  и необходими действия, които да доведат отрасала до пълна либерализация и конкурентноспособност.

От отговора на министър Петкова стана ясно, че причината за забавянето на доклада е  корекциите, които министерството е нанесло в предварителния доклад на банката, който ни е представила тя през декември миналата година.