Независимо от това, дали някой е бил съпричастен към моята предизборна кампания или не, пред закона всички са равни. Надявам се съдебната власт да си свърши работата. Това заяви президентът Георги Първанов след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.
Държавният глава заяви още, че информацията, публикувана в доклада на ОЛАФ, я има точно и прецизно в отчета за предизборната кампания, даден на Сметната палата. Дарителите на кампанията са преминали през рутинна проверка. Той повтори апела си за оповестяване на приходите от предизборните кампании на всички партии. Според президента интересно е да се направи анализ кога Людмил Стойков е получил собствеността си - преди 2001 година. “Някой друг е дал тази собственост на Людмил Стойков”, коментира Първанов. Той допълни, че е чул от медиите, че сега собствеността се разпродава. “Тогава е логично да се зададе въпросът - кога е била ползата за Стойков преди или сега”, коментира държавният глава.

По отношение доклада на ОЛАФ Георги Първанов заяви, че е необходимо да се вземат мерки за по-доброто взаимодействие между българските и европейските институции и бе категоричен, че трябва да дадем ясна гаранция, че харчим прозрачно парите на европейските данъкоплатци. Според него трябва да стане ясно кога политическите изводи са се появили в доклада на ОЛАФ, защото в първия вариант от 18 юни там е коментирана единствено схемата, по която са нарушавани правилата на програма САПАРД. “Никой не си е и помислял да прави политически чадъри. Ние сме по-заинтересовани от всеки друг да има по-бързо производство”, категоричен бе президентът. Според него няма друг случай освен този с Людмил Стойков на спонсор, който толкова бързо и категорично да е привлечен към отговорност.

Държавният глава съобщи още, че до края на годината ще бъде приет нов Закон за отбраната и въоръжените сили. /БЛИЦ