Независимо от това, дали някой е бил съпричастен към моята предизборна кампания или не, пред закона всички са равни. Надявам се съдебната власт да си свърши работата. Това заяви президентът Георги Първанов след края на продължилото три часа и половина заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.
Държавният глава заяви още, че информацията, публикувана в доклада на ОЛАФ, я има точно и прецизно в отчета за предизборната кампания, даден на Сметната палата. Дарителите на кампанията са преминали през рутинна проверка. Той повтори апела си за оповестяване на приходите от предизборните кампании на всички партии. Според президента интересно е да се направи анализ кога Людмил Стойков е получил собствеността си - преди 2001 година. “Някой друг е дал тази собственост на Людмил Стойков”, коментира Първанов. Той допълни, че е чул от медиите, че сега собствеността се разпродава. “Тогава е логично да се зададе въпросът - кога е била ползата за Стойков преди или сега”, коментира държавният глава. По отношение доклада на ОЛАФ Георги Първанов заяви, че е необходимо да се вземат мерки за по-доброто взаимодействие между българските и европейските институции и бе категоричен, че трябва да дадем ясна гаранция, че харчим прозрачно парите на европейските данъкоплатци. Според него трябва да стане ясно кога политическите изводи са се появили в доклада на ОЛАФ, защото в първия вариант от 18 юни там е коментирана единствено схемата, по която са нарушавани правилата на програма САПАРД. “Никой не си е и помислял да прави политически чадъри. Ние сме по-заинтересовани от всеки друг да има по-бързо производство”, категоричен бе президентът. Според него няма друг случай освен този с Людмил Стойков на спонсор, който толкова бързо и категорично да е привлечен към отговорност.

Държавният глава съобщи още, че до края на годината вероятно ще бъде приет нов Закон за отбраната и въоръжените сили. Той отбеляза, че по време на заседанието на КСНС е имало ползотворна дискусия по новия закон, тъй като настоящият със своите 44 поправки е неефективен и не отговаря на новите предизвикателства пред Българската армия. Първанов допълни, че в новия закон ще се премине към интегриран модел за управление на въоръжените сили. "По този начин ще се постигне по-голяма ефективност на структурно ниво – не просто ще обединим администрацията на Министерството на отбраната и Генералния щаб структурно, но ще имаме и по-ефективен модел на стратегическо планиране и оперативно ръководство на армията", заяви президентът. Според него е по-добре стратегията за сигурност да бъде изработена преди приемането на новия закон, за да се знае в какви рамки ще действа той. По отношение на военно-образователната система е имало много сериозни дебати, като най-оспорван е бил въпроса за Военноморското училище. Президентът и премиерът са се разбрали новия закон за отбраната да се подложи на публична дискусия през септември с участието на граждански организации.

Още до края на годината трябва да бъдат унищожени по-голямата част от боеприпасите, които се съхраняват в 30 бази. По думите на президента с модернизацията на Българската армия и преструктурирането ще има и още боеприпаси и военна техника, които трябва да се унищожат. Затова забавянето на програмата за утилизация трябва да бъде компенсирано. Според президента, ако трябва, ще се заделят още средства за това.

По повод инцидента в Челопечене, президентът Георги Първанов заяви, че корените на проблема се крият към 2000 г. Тогава е взето решение, според което именно в тази база е трябвало да бъдат унищожени стари, негодни и опасни боеприпаси. Първанов бе категоричен, че трябва да бъде потърсена отговорност на този, който е решил такива боеприпаси да бъдат локализирани толкова близо до населено място.

По време на заседанието на КСНС е поет ангажимента за няколко месеца страната ни да бъде плътно обхваната от мрежата на единния спешен телефон 112. Изразена е и тезата за необходимост от нова система за ранно оповестяване, защото настоящата е много остаряла, а със сирените се сигнализира за въздушна опасност.

На излизане от президентството след заседанието на КСНС премиерът Сергей Станишев отказа да отговаря на въпроси на журналистите за доклада на Брюксел, свързан с усвояването на средствата от еврофондовете. Премиерът постави въпроси дали това е позиция на ЕС или медийни коментари и каза: " Аз мога да коментирам само след като видя официални документи". /БЛИЦ