България 2005 – 2006 г. беше най-бедната, сигурно е била квалифицирана и като най-корумпираната страна, но във всеки случай беше по-малко бедна и по-малко корумпирана от България 2017 г. Това коментира третият демократично избран президент на България Георги Първанов. 
„Тогава имаше държавници с характер. Давал съм пример с премиера Симеон Сакскобургготски, на когото не посланик, министър-председател или президент трудно можеше да му направи бележка от типа на тези, които днес ежедневно отправят посланиците“, каза той пред bTV.

Ако бедността и корупцията днес трябва да се гледат като оценка за политиците, които управляваха тогава, тя трябва да е персонална, в зависимост от това кой с какво се е занимавал. В крайна сметка ключът към решаването на проблема с бедността, а може би в някаква степен и с корупцията, е развитието на икономиката. Това, което аз съм правил, е да осигурявам икономизирана външна политика. Така виждам ролята на президента. Президентът не може да поеме отговорността за нещо, което е вършил един или друг министър или премиер, каза Първанов.

По повод предложението му България да покани руския президент Владимир Путин за 3 март той коментира, че Путин не е идвал от около 10 години, т.е. от толкова време нямаме контакт на толкова високо ниво. „Може би няма защо да се бърза, Путин може да дойде след 10 – 20 години“, иронизира той.

За първата си среща с руския държавен глава Първанов разказа, че първият въпрос, който Путин му задал, бил неудобен – защо България е продала оръжие на Грузия. „С това неудобните въпроси приключиха. Когато има климат, се решават бързо и трайно проблемите“.

Запитан дали прекрояването на границите при анексирането на Крим от Русия не създава опасен прецедент, той каза: „Всичко е възможно, затова трябва да има друг климат, затова трябва да се върнат Европейският съюз и НАТО към онзи диалог, който имаха с Русия, примерно, през 2010 г. Имаше климат, винаги американският и руският президент можеха да вдигнат телефоните и да се разберат, ако възникне някакво недоразумение. Сега нещата изглеждат по-различно. И затова ще сме свидетели на всякакви огнища на напрежение, които се разрастват, включително и от юг. Виждаме как ни залива мигрантската вълна, но някой трябва да се запита откъде пък тръгна всичко това“.

Първанов не определи участието на АБВ в правителството на Бойко Борисов като грешка. „Ако не бяхме ние, като някакъв скрепяващ коалицията елемент, може би нещата нямаше да се получат в този вид и да се върви на нови избори. Но това е само хипотеза. Ние влязохме позитивно. Благодарение на нас се направи една програма за управление, която беше доста добра, доста убедителна, работеща. В един момент тази програма беше забравена. Борисов упорито отказваше да смени слабите, некадърните министри, защото са коалиционни партньори, даже някои от тях – лидери. Това е една зависимост, която блокира работата на този кабинет“.

За коментарите на Иван Костов, че не иска името му да бъде споменато в контекста на оттеглилите се от политиката знакови имена от десницата, политическия център и левицата Първанов каза, че хората знаят кой е рушил и кой е съграждал. „На тях май само мавзолят им се опъна“.

Българската политика има две тенденции. Едната е дететоянуарската – разрушителната, когато за малко не бутнаха и парламента. Другата е 4 февруари – на политиката на съгласието, разбирателството, на консенсуса, добави Първанов.

За идеята на Борисов за ревизия на прехода той каза, че още преди него е развил тезата за отварянето на икономическите досиета, „което е трудна работа, защото много от следите са заличени. Но едно ново управление би трябвало да може да извади на показ най-скандалните сделки, най-грубите кражби в българската икономика, да ги анализира граждански и в крайна сметка да се тръгне, ако има престъпление, към прокуратурата и съда“.

По думите му у нас бизнес се прави трудно, както „трудно се прави почтена политика и почтена непоръчкова журналистика“.
Първанов посъветва президента Румен Радев да възроди отношенията с Русия и отношенията на Балканите, „защото те са замрели“. „Изобщо, да води една много по-активна политика, която да е икономизирана, от която българският бизнес да печели“. Нека да има характера и волята, дори когато му предлагат едно или друго решение, той да налага своята позиция“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!