Георги Свиленски нададе вой заради 88 общини

88 общини са забравени от Министерски съвет и не получават никакви финансови средства. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски за разпределените близо 146 млн. лв. на общините в края на годината, предава "Фокус".

Според него е недопустимо милиони левове от данъците на българските граждани да се разпределят на тъмно, безпринципно и без критерии. БСП иска равнопоставеност на всички общини, обясни Георги Свиленски, като уточни, че ползвателите на средствата са не кметовете, а българските граждани в съответните общини. Аргументите на правителството, че кметовете на БСП не са разработили проекти, няма как да издържат и да бъдат верни, каза още зам.-председателят на левицата.

„Тези повече от 445 млн., които са отпуснати през тези две години, нито един от тези милиони не е изразходван по проект. Те са извадени на общините за допълнително финансиране. Когато говорим за проекти, ако тези пари бяха дадени на общини, които са спечелили проекти, които са защитили проекти, кметовете на БСП са разработили над 150 – 200 проекта, срещу които са получили нула лева. Ние за това настояваме – да бъдат ясни критериите, по които се дават – дали е срещу спечелени проекти, които нямат средства общините да ги съфинансират, или се дават на близки общини. И ако видим разпределението по общините как са раздадени, става притеснително. Но не искам да разделям българските граждани на такива, живеещи в общини, управлявани от БСП и общини, управлявани от ГЕРБ.“

По повод заявката на кметовете от БСП за напускане на УС на Националното сдружение на общините в България, Георги Свиленски заяви, че ако практиката на безпринципно разпределение на средства продължи, представителите на БСП няма да продължат участието си в Сдружението.