Нашата цел категорично е да се проведат честни и прозрачни избори, хората да са спокойни и да гласуват на местните и парламентарните. За жалост промените, които бяха приети в Изборния кодекс, са един юридически абсурд и следствие на колективното безумие в 45-тото НС. Това заяви народният представител Дани Каназирева на брифинг на ГЕРБ.

"Всички закони бяха приети за една нощ в противоречие с конституцията. Те накърняват основното право на гражданите да избират и са в нарушение с кодекса на добрите практики, приет от Венецианската комисия", уточни тя.

"Нарушено е равното право, заложено в ал. 10, като се разделиха избирателите на секции с под 300 избиратели и такива с над 300. Тези секции с под 300 избиратели имат право да гласуват само на хартия, а тези в секции с над 300 имат право само на машинен вот", каза Каназириева.

"Принципите, заложени в член 10, имат за цел провеждането на честни изброи. Грубо бяха нарушени и при начина на отчитане на резултатите", уточни тя.

"Още по-фрапантно е, че само преди 2 дни с решение на ЦИК бе отказано дори преброяването на контролните разписки. Машинният вот бе отменен като противоконституционен в Германия именно защото липсва ефективен граждански контрол, при който да не е нужно използването на специални знания. Преброяването вътре в машината става със софтуер, контрол над който имат само определени лица", добави Каназирева.

"Този вот е противоконституционен, понеже не може да се осигури ефективен граждански контрол публично. Нарушава се демократичният характер на републиката, публичността на изборите и върховенството на закона", каза още тя.

"За жалост България от Трифонов и Христо Иванов бе поставена и модернизирана дотам, че бяхме поставени до държави като Индия и Венецуела. Проблемите, които предстоят - нямат решение 2 седмици преди вота. Знаете, че машини няма, софтуерът още не е модифициран, за чужбина никой не знае колко души реално ще гласуват", заяви народният представител.

По думите й т.нар. нови партии, стремейки се да угодничат на партията на Трифонов, "потъпкаха заявките си за промени в изборите и изведоха до реформата за отваряне на секции на ДПС в Турция и възможност за риск за касиране на изборите".