България получи най-сериозното порицание в новата си история за това, че въпреки реалното си членство в ЕС не се държи като член на тази общност. Цялото предварително доверие и оптимизъм на ЕС към страната днес, са изчерпани и това се казва в пряк текст на българското правителство пред българската и европейска общественост. Това се заявява в позицията на ГЕРБ по доклада на ЕК за България.
Констатациите в двата доклада на ЕК не са изненада за българските граждани и политическата опозиция. Те потвърждават това, което многократно ПП ГЕРБ поставяше като проблеми пред управляващите. Пренебрежението към тях днес личи в поведението на правителството и представители на БСП и към европейските ни партньори. Това прави днешната ситуация безпрецедентна и политически критична. По същество ние се намираме в най-сериозната политическа криза от последните години. На карта е поставен не само авторитетът на страната, но и икономическото и социално развитие на българското общество, заявяват от партията.
ГЕРБ настоява:  Правителството на Сергей Станишев, партиите от тройната коалиция и президентът Георги Първанов да поемат политическата отговорност и веднага да обявят мерки и действия за овладяване на кризата. Страната се нуждае от кризисна програма и спешни мерки в рамките на следващите дни. Да започнат парламентарни консултации, на които да се обсъди възможността в най-кратки срокове да се проведат извънредни парламентарни избори. България се нуждае от ново управление и нови управляващи. Само така може да започне процес на връщане доверието към страната ни. Да се даде възможност на неправителствените организации и гражданите да осъществят контрол върху процеса на реализация на спешните мерки, и обществен контрол върху управляващите. Днес, когато е ясно, че няма отговорна държавност нека покажем, че има активно гражданско общество.  За преодоляване на днешната ситуация са необходими усилията на всички заинтересовани от европейското бъдеще на страната ни сили и организации.  /БЛИЦ