ПП ГЕРБ е убедена, че буквата на закона и духа на Конституцията са свещени. Ние познаваме добре Конституцията и законите на страната и не сме изявявали каквато и да е друга позиция за неспазването им. Ние искаме да се спре агонията на българското общество, де се спестят ценни месеци до редовните парламентарни избори, в които ще бъде загубено ценно време за взимане на бързи и адекватни управленски мерки. Реалните проблеми налагат решения, които трябва да бъдат търсени, за да не се окажем като политици и граждани безпомощни заложници на европейските предизвикателства или уличния натиск и неконтролируемия обществен гняв. Това се казва в становище на партия ГЕРБ.
От партията коментират, че предложението на ГЕРБ за 17 конкретни стъпки за изход от днешната политическа криза и връщане на доверието на европейските институции в страната, е провокирало политически реакции и политологични упражнения. Въпреки това, то до сега не бе коментирано по същество, а с назидателен тон и високомерие, заявяват от ГЕРБ.
Опитите да се внуши, че ПП ГЕРБ има амбиции, които "застрашават българската конституционна система", е позната теза на идеолозите на старите партии, и опитващите се спасително да намерят основания за тяхното съществуване. Днес те се развиват, не по отношение действията на управляващите и вкопчването им във властта, а към конституционните познания на ГЕРБ. Ние сме партия, регистрирана законно, работеща стриктно по законите и Конституцията на страната, и с прозрачен, за обществото, вътрешнопартиен живот, политическа дейност и работа в местната власт. Това, което ни отличава от останалите партии е заявената ни политическа цел – промяна на негативните практики в политическия живот на страната и установеното статукво, което наложиха старите партии, политиците на българския преход и лидерите, които преминаха през него, като провокираха разочарованието на българите в политиката и демократичните институции, се казва в становището.
ПП ГЕРБ си поставя за цел да наложи в политическия живот тези правила, които са адекватни на реалностите в обществото, на очакванията на гражданите, на човешките и европейските норми на политически живот и морал.
За това, сме убедени в разбираемата човешка логика, че:
• Когато правителството на страната е загубило доверието на европейските институции и допуснало да се крадат парите на европейските данъкоплатци - то трябва да си подаде оставката.
• Когато министър-председателят отказва да отстрани тези министри, които допуснаха неправомерното управление на обществения и финансов ресурс – той трябва да подаде оставката на цялото правителство
• Когато правителство се оказва в малцинство на желанието на българското общество за ред, честност и морал, и въпреки парламентарното си мнозинство - то трябва да си подаде оставката
• Когато политическите и икономическите интереси, зад управляващите, налагат продължаване агонията на българското общество и поставят на карта бъдещото му - националноотговорните партии и политици трябва да настояват - правителството да си подаде оставката
• Когато управляващите нямат мъжеството и достойнството сами да поемат отговорността за своите грешки и вреди, нанесли на държавата под предлог, че “опозицията” не предлага решения и алтернативи, трябва да се намери този обществен стимул, който да ги принуди да си подадат оставките.
• Когато политическото инженерство е способно да сътвори такава противоречива коалиция като тройната, в името на европейското членство на страната, то трябва да знае и как да я прекрати, веднага, щом тя започне да го компрометира и да работи повече за себе си, отколкото в обществен интерес.
• Когато няма държавническа воля за обществено приемлив и достоен изход от ситуация, тогава обществото и гражданите трябва да си свършат тази работа сами, и да се откажат от тези управници, като ги принудят да си подадат оставката.
ПП ГЕРБ е партия, която уважава българските закони и Българската Конституцията. Това не означава, че когато гражданите и държавата се нуждаят от решения, лесният път, към които не е описан изрично в тях, трябва да се откажем от търсене на най-доброто за обществото решение. За това ПП ГЕРБ се обърна към всички потенциални страни в политическия живот в страната да направят своите крачки и да стигнат до решение, което да спаси достойнството на страната и българите.
За това се обърнахме и към президента. В рамките на своите конституционни правомощия, той успя да намери начин, за да състави тройната коалиция, да допусне два пъти едни и същ министър председател (по съвпадение от неговата партия) да състави правителство, да коментира промяната на политическия модел в страната. Именно като архитект на тази тройна коалиция, ние от ПП ГЕРБ мислим, че без да нарушава своите права, той трябва да обсъди като държавен глава на всички българи изходът от днешната срамна за правителството и обидна за българите ситуация. Въпрос на национално отговорна политика е да се реши как въпреки бетонираното във властта мнозинство, което той сътвори, може да бъде накарано да се оттегли. Още повече, че това няма да е нова ситуация пред него. В критични за страната моменти през 1997 година самият той, като лидер на БСП е участвал в такива събития и е търсил оптималните решения. Самият той е призовавал тогава президента Петър Стоянов, да се спре агонията и да се търси изход от критичната ситуация. Естествено днешната ситуация е различна от тази през 1997 г., но той като президент има правото и по Конституция да предприеме подобни действия – консултации с представители на парламентарно представените и извън парламентарно представените партии за оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и след това - съставяне на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори.
Очевидно е, че въпреки изследванията на общественото мнение, позицията на гражданското общество, неправителствените и браншови организации, сегашното правителство няма да си подаде оставката.
С това ПП ГЕРБ иска да напомни на всички, загрижени за съдбата на българската Конституция, че има моменти, когато най-добрите решения могат да се намерят с ум, интелект, политическа воля и характер. Без да бъде нарушена, тя може да бъде тълкувана по начин, който да е адекватен на обществената и политическата практика, се казва още в становището. /БЛИЦ