Тиражираните твърдения за купуване на гласове от кандидата за кмет, издигнат от ГЕРБ, са несъстоятелни и целят не само личното му компрометиране, но и злепоставяне на партия ГЕРБ. Това заявяват в декларация от органзиацията на партията в Плевен.
Стана ясно, че 25 работника на фирма за обувки в село Брест са получили по 50 лева в присъствието на кандидата за кмет на ГЕРБ. Сумите са раздавани като аванс към заплати. Полицейска проверка установила, че във фирмата, в която се правят заготовки за обувки не са раздавани заплати от месец декември 2008 година. Днес в с. Брест, община Гулянци се провеждат частични избори за кмет, което подори съмнения, че парите са давани за купуване на гласове на вота. Жалбата е от кандидата за кмет на  БСП Стефан Копчев.

"Ръководството на ГЕРБ и кандидатът за кмет Цецо Луканов нямат връзка с изплащането на аванс на работниците към обувния цех в с. Брест, които не са получавали заплати повече от 3-4 месеца. Като ползващ се с авторитет и уважение сред съселяните си, Луканов е провокиран да се намеси в спора със собствениците, в подкрепа на работниците и правото им да получат възнагражденията си, поясняват от ГЕРБ-Плевен.
В страха си от загубата на кметския пост, като опитни в манипулациите и охулване на опонента, в деня на провеждане на изборите представителите на БСП изнасят в медиите неверни факти, с което в крайна сметка се опитват да влияят на изборния резултат, смятат от партията на Бойко Борисов.

Буди недоумение информираността на бившия вътрешен министър Румен Петков по случая и бързината, с която изнася факти, които би трябвало да са достояние само на разследващите случая. Явно в битката за запазване на политическата власт, партия като БСП и нейните активисти са готови на всякакви действия, в т.ч. и използване на държавни структури, имащи по закон задължението да гарантират спокойствието на гражданите, а не нагнетяване на изборната обстановка, заявяват от партията.

"За съжаление сме свидетели на много грубо погазване на нормативната уредба и за пореден път на морала. ГЕРБ показа, че това е неговата същност, че купуването на гласове е природа, начин на мислене", каза от своя страна председателя на областния съвет на БСП в Плевен Румен Петков. "За такъв подход държавата ще бъде безкомпромисна", допълни той. /БЛИЦ