ГЕРБ и ДПС ще изпълнят исканията на ректорите

Ако служебният кабинет откаже, тогава ще търсим възможност по друг начин да го направим, но ангажиментът ни е абсолютно твърд, каза Йордан Цонев

„Имаме желание и воля, но в момента няма как да решим проблемите ви, защото сме в рамките на служебно правителство. Промените ще станат след съставянето на редовно такова”.

Това заяви Красимир Вълчев, председател на образователната комисия в 49-ото Народно събрание и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС.  

На днешната срещата с представители на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, които обявиха начало на протест в държавните университети заради ниското заплащане, присъстват Томислав Дончев и Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и Йордан Цонев, Станислав Анастасов и Хамид Хамид от ДПС.

„Проблем е, че в републиканския бюджет средства няма. Това не означава, че ангажиментът към висшето образование няма да бъде изпълнен”, заяви Цонев.

Депутатът от ДПС заяви, че проявяват твърд ангажимент в следващия парламент да предложат решението на проблема с изменение на Закона за бюджета.

„Ако служебният кабинет откаже, тогава ще търсим възможност по друг начин да го направим, но ангажиментът ни е абсолютно твърд. Веднага след изборите ще изпълним исканията ви“, заяви Йордан Цонев.

На 20 май държавните университети ще спрат работа в знак на протест. Причината - недоволство заради ниско заплащане.

В протестно писмо, подписано от 44 ректори на български университети, заявиха, че са непреклонни в исканията си "за осигуряване достигането на средна брутна работна заплата за академичния състав в държавните висши училища не по-малка от 180 на сто от средната брутна работна заплата за страната и осигуряване на минимална основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища не по-малък от 125 на сто от средната брутна работна заплата за страната".