Парламентарната група на ГЕРБ внесе нови поправки в Закона за извънредното положение.

Депутатите от управляващата партия записват в Закона, че по време на извънредното положение не могат да се начисляват лихви за забава и неустойки по кредитите, нито да се трансформират в предсрочно изискуеми. Забраната да се притискат длъжниците се отнася не само за банките, но и за други кредитни институции. Забранява се и изземването на вещи на длъжниците.

Управляващите спират и партийните субсидии, като записват в Закона, че икономисаните средства ще се харчат само за борба с коронавируса и лечение на заразени български граждани. Намаляват се и санкциите за нарушение на карантината в Закона за здравето, като глобата се редуцира в размер на 300 до 1000 лева, вместо сегашната, която беше 5 000 лева.

За промените подробно оповести в профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и член на правната комисия. Тя е сред вносителите, заедно с Менда Стоянова, Анна Александрова и други техни колеги от ГЕРБ.

Предстои народните представители да обсъдят направените предложения на заседание на Комисията по правни въпроси. В дневния ред на заседанието е второто четене на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.