ГЕРБ изригнаха: Управлявщите саботират помощите за общините ВИДЕО

Помощите за декември и януари са символични, няма желание нашето проекторешение да се разгледа в пленарна зала, заяви Дилян Добрев

Спомняте си, че преди няколко седмици ви казахме, че внасяме проекторешение за компенсации на обществените организации с фиксирани бюджети. Оттогава до сега единственото, което се случи, е че това проекторешение бе разгледано в енергийната комисия.

Надяваме се тази седмица то да влезе и да бъде обсъдено в пленарна зала, за да чуе обществото нашите аргументи. Няма никакви време за тази компенсация, защото минаха месеци от първите високи сметки. 

Това заяви Делян Добрев на трибунка в парламента. 

Днеска видяхте, че председателя на бюджетна комисия, четейки предходния закон, се спираше на всяка запетайка, само и само да не стигне времето на проекторешението. Това се прави умишлено и беше много смешно, ако не трагично. Явно на управляващите им е смешно, защото председателя на НС се закри с листове, за да не виждат камерите как се смее. Не е смешно, организациите изнемогват, детски градини, училища,. болници старчески домове и така нататък, каза още Добрев. 

Помощите за декември и януари са символични, подчерта той. 

Не разбираме ината на управляващите да не пуснат за разглеждане тази точка и тази седмица в пленарна зала. Искам чрез вас да им кажа, че това проекторешение не е за нас, не е за опозицията, а е за всички тези организации, които вече изброих и които се намират в все по-голяма безизходица, каза още депутатът от ГЕРБ. 

По-рано днес БЛИЦ писа, че дисциплината на народните представители стана основен акцент в работата на Народно събрание днес.

Първо в залата нямаше кворум и се наложи да бъде дадена почивка, докато депутатите се съберат. Това даде повод на Лъчезар Иванов от ГЕРБ да обърне внимание, че първо депутатите не идват навреме, а после 15-минутните прекъсвания стават по половин час.

„Времето на парламента е скъпо”, заяви той. Председателят Никола Минчев призова колегите си наистина да спазват времетраенето на почивките и да са в залата, когато те изтекат, вместо тепърва да тогава да тръгват да влизат.

След това председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански започна да чете промени в закона за ДДС. Депутатите от ГЕРБ обаче започнаха да подмятат от място, че той го прави подчертано бавно и го обвиниха в губене на време. Представителят на ИТН обаче продължи в същото темпо, което доведе до още брожения.

В резултат на това председателят на парламента Никола Минчев започна да се държи за главата, да крие лицето с листи. Реакциите му предизвикаха смях в залата, а Каримански прекъсна четенето и да заяви, че не разбира какво е толкова смешно. „Това е защото сте с гръб към мен”, призна Минчев.

Депутати от ГЕРБ заявиха, че бавното четене е само с цел да не се гледа днес единственото тяхно предложение в дневния ред, което е за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването. След изказванията беше взето решение за удължаване на работното време, но без тази точка, а с парламентарен контрол. След това Каримански започна да чете промените в закона за ДДС с видимо по-бързо темпо.