Не София е в криза, а България не може да излезе от нея, заявяват в декларация от ГЕРБ по повод решението на Правителството за обявяване на кризисно положение за София област заради ситуацията с боклука.
През целия си мандат правителството на тройната коалиция и премиерът не направиха нищо, за да помогнат за решаването на хроничните проблеми на столичния град. В края на своето управление то за първи път заговори за проблемите на софиянци, но само за да засили напрежението им по повод един на практика вече намерил своето решение въпрос – почистването и обработването на отпадъците.

Без да е провело обсъждане с представители на Столична община, правителството на Сергей Станишев разпространи по медиите, че възнамерява да обяви кризисно положение в столицата. След като успя да възложи експертизи на три от министерствата, ръководени от кадри на БСП и ДПС, логично би било то да потърси и среща с представители на столична община. Това би могло да му помогне да прецени реалната ситуация и свършеното до този момент. Съзнателното търсене на медиен шум и отказът от многократно искани срещи по проблема със столичния кмет доказват, че Премиерът цели постигането на предизборни ефекти, а не конструктивност и добри намерения. Шумът около проблема със столичния боклук се надигна не след отказа на основния концесионер да почиства столицата, а в дните на служебно пътуване на столичния кмет. Така постъпват страхливи и гузни хора, а не отговорни и загрижени за гражданите политици.

С тази своя акция, правителството на Сергей Станишев саботира вече взетите с пълно мнозинство решения на СОС за смяна на фирмите, които под предлог, че "почистват" столицата източват парите на столичани. Усилията на кмета Бойко Борисов и СОС са насочени към прекъсването на тази порочна практика и търсенето на принципно нови решения. Волята досегашният модел на злоупотреба да бъде премахнат, днес се осуетява от истинските автори на тези схеми, които оплетоха държавата в мрежа от корупция и нерешени проблеми.

Правителството на Сергей Станишев не обяви криза, когато страната остана без редовни доставки на газ в най-студените месеци и застраши здравето на милиони българи и натовари бизнеса с допълнителни тежести.

Правителството на Сергей Станишев не реагира както се очаква от него в кризисна ситуация, когато столицата бе на прага да се взриви от несвършената от него работа за унищожаване на стари военни запаси в Челопечене.

Правителството на Сергей Станишев отказа да види световната финансова и икономическа криза, когато светът бе разтресен от нея и твърдеше, че тя не съществува.

Днес вместо да разработва мерки за компенсиране на последиците от световната икономическа и финансова криза, вместо да работи за да актуализира бюджета, то провежда предизборни партийни акции и харчи държавни пари за тях. Те са му необходими за да отклони вниманието от безогледното източване на бюджетни средства и безобразията, които прави в последните дни от мандата си.

Българските избиратели обаче съзнават това и ще дадат своята категорична санкция на предстоящите избори!, заявяват още от ГЕРБ. /БЛИЦ