ГЕРБ отказва да води разговори за създаване на дясна коалиция с цел участие на предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание. Отказът е в отговор на предложение от Българска нова демокрация и Демократическа партия.В писма до председателите на двете партии Николай Свинаров и Александър Праматарски, ГЕРБ напомня решението партията да участва самостоятелно на предстоящите през 2009-та година национални избори за Европейски и Български парламент.
„Политическата ситуация в страната, състоянието на структурите на партията, волята на членовете и симпатизантите на ГЕРБ, нагласите и очакванията на българските граждани към следващото управление на страната не ни дават основание да променим това решение и ние го потвърждаваме.
ГЕРБ ще се бори да спечели гласовете на българските избиратели със собствена програма и самостоятелни листи. Разчитаме това да гарантира доверието в управлението, което искаме да реализираме и да очертае рамките на политическата отговорност, която поемаме" са казва в писмото на Цветанов.
ГЕРБ ще участва и работи за възстановяване на конструктивен диалог с всички български партии - членове на Европейската народна партия за просперитета на Евроатлантическата интеграция, допълва председателят на партията. /БЛИЦ