Министерство на финансите няма достатъчно инструментариум да пребори двойно по-високата инфлация. Това заяви притеснено политикът Томислав Дончев от ГЕРБ на извънреден брифинг в централата на партията.

Той даде за пример дървата за огрев, които са много малко количество, а наличните са на висока цена.

„Сходна е ситуацията с мигрантският натиск. Ако се възстанови моделът от 2019-2020 г., който бе съвсем различен от този в момента, подобна драма като сегашната нямаше да има“, категоричен е той.

Той даде думата на Теменужка Петкова, за да говори по тема енергетика:

„Една от най-тежките кризи е именно в този сектор, а той е свързан с енергийната сигурност на страната. Днес повече от всякога се нуждаем от бързи, адекватни и компетентни действия“, категорична е тя.

„Притежаваме едни от най-добрите експерти в тази област и това ще ни даде възможност да направим всичко необходимо, за да преодолеем енергийната криза. Тя се дели на две – криза със сигурността на доставките е първата й страна“, поде тя.

По думите й приоритет номер едно за ГЕРБ винаги е била диверсификацията.

Според нея ПП се е провалило в много от добрите политики и решения, взети и завещани от ГЕРБ.

"Считаме, че "Булгаргаз" незабавно трябва да обяви публичен търг, на база на който да бъде избран доставчик или доставчици на природен газ, с които да се сключат договори", каза тя. 

"ПП прекратиха доставките по договора с "Газпром" и започнаха да доставят пак от там, но чрез посредници. На това му се вика диверсификация по харвардски", заяви Петкова.

Вторият аспект на кризата в енергетика са ценовите нива на природния газ. Високите цени станаха причина голяма част от предприятията да намалят производството си, а други да затворят напълно“, призна Петкова.

„Смятаме, че е изключително важно да се преструктурира Фонд „Сигурност“. Виждаме възможност той да обхване цялата сигурност на енергийната система. Това ще ни позволи да разработим подходящ механизъм, на база на който да компенсираме и небитовите потребители на природен газ“, каза Петкова.

По думите й така ще се запазят много работни места, но и ще се ограничи галопиращата инфлация.

В разговора се включи и бившата министърка на социалните дейности – Деница Сачева:

„За първи път след жанвиденовата зима хората се страхуват как ще изкарат зимата и ще си платят сметките. Взеха се много лоши управленски решения“, каза Сачева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук