На 6 септември - Денят на Съединението, в цялата страна започва национална подписка срещу управлението на тройната коалиция. Това съобщи председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща днес между ръководствата на партиите-членки на Европейската народна партия - ГЕРБ, СДС и ДСБ, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Подписката е форма на протест, но си запазваме правото да организираме и митинг през есента, уточни Цветанов. Целта е чрез събирането на подписи сред хората да стане ясна картината на ситуацията в страната и да стане ясно, че поддръжниците на тройната коалиция са много малко, обясни той. На 22 септември, когато България ще празнува 125 години от обявяването на независимостта, трите опозиционни партии ще организират широк обществен дебат с участието на синдикати и неправителствени организации. Нашата цел е да си отиде тройната коалиция, а не животновъдите, каза зам.-председателят на СДС Любов Панайотова. Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов обяви, че всъщност овцете вече са бойкотирали правителството. десните партии ще изработят документ, наречен "Съгласие" на принципите на добро управление. СДС вече работи по него, обясни Панайотова и уточни, че ще го представи за обсъждане и на ГЕРБ и ДСБ. Алтернативата, която предлагаме, е да се върне проевропейската и проатлантическата ориентация на България. ЕНП е форматът на европейската алтернатива на сегашното ориенталско управление, обясни Петър Москов. Десните партии не дават засега ясен отговор на въпроса дали форматът на ЕНП ще бъде разширяван с други партии от опозицията. Отворени сме за подкрепа от всички граждани, беше лаконичен Цветанов.
Десните партии са сформирали вече работна група, която ще работи по общите им действия срещу сегашното управление. Тя ще продължи да работи докато не започне предизборната кампания за парламентарните избори, заяви Петър Москов. Той смята, че предсрочните избори са най-добрият изход от сегашната ситуация в страната.

Бъдещи коалиции със БСП, ДПС или НДСВ са невъзможни, категоричен беше Цветанов. /БЛИЦ