ГЕРБ-СДС и ДПС с ключов проект преди изборите

С оглед постигане на равнопоставеност между кандидатите в предизборна кампания се предлага в този период да не се провеждат редовни пленарни заседания на НС

По време на предизборна кампания за избор на народни представители за Народно събрание (НС) да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите.

Това предвижда проект на решение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на НС, сочи справка на страницата на парламента.

Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС  - Анна Александрова, Рая Назарян, Теменужка Петкова, Хамид Хамид и Ертен Анисова.

В този случай сроковете по правилника спират да текат, с изключение на сроковете за писмени отговори, предвиждат промените.

Главният секретар на Народното събрание в предизборна кампания, когато парламентът не заседава, да осъществява неотложни административни функции на председателя на парламента, предлагат вносителите.

С оглед постигане на равнопоставеност между кандидатите в предизборна кампания се предлага в този период да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите, са мотивите на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Предлага се също да отпадне разпоредбата, според която, когато след обявеното време за начало на заседанието кворумът не е налице, парламентарна комисия да може да заседава и при наличния състав, като в този случай може да се провеждат само контрол, изслушвания и обсъждания, но не може да се провеждат гласувания и да се приемат актове.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук