ГЕРБ-СДС подкрепиха искането за оставката на вицепремиера Калина Константинова заради политиката към украинските бежанци. По искане на партията депутатите утре ще я изслушат в Народното събрание.

"В "буферния център" в Елхово, могат да пратят украинските майки с деца, само садисти, които са решили да изгонят тези хора колкото се може по-бързо от България. Настоявам още утре в Комисията по правата на гражданите да бъде извикана директорката на Държавна агенция за бежанците, за да я попитаме според нея украинците хора ли са и имат ли човешки права или не? И моля бюджетната комисия да попита министъра на финансите къде са 148-те милиона евро европейска помощ за посрещане и интеграция на бежанците. Къде са парите?", пише в декларация на партията.

От ГЕРБ-СДС посочиха как биха действали, ако те управляваха. Първо - да потърсят сътрудничество със Сдружението на общините в България .

"Животът на всеки човек, на всеки гражданин протича в община. В общината той живее, там децата му ходят в общинската детска градина или в общинското училище, там той работи, там плаща данъци, там ходи на лекар, там ползва всички социални и административни услуги. Общината е основният интегриращ фактор на обществото. "Субсидиарност" означава държавата да остави на общините да вършат това, което само те могат да свършат и да не им се бърка, а да им помага. Всеки, който има елементарна представа от управление знае, че това е аксиома", посочиха от партията на Бойко Борисов.

От ГЕРБ-СДС разкритикуваха управляващите за външната и вътрешната политика. 

"Не може да Ви се има доверие. Ако не сте го разбрали, ще го разберете. Скоро", заканиха се бившите управляващи.