ГЕРБ ще имат свой представител в ЦИК, стана ясно, след като президентът Георги Първанов проведе консултации за назначаване на ЦИК за избиране на членове на Европейския парламент.
Първанов проведе днес консултации, в които участваха партии и коалиции, които имат представителство в националния и европейския парламент. На консултациите бяха обсъдени предложенията за състава на Централната избирателна комисия за провеждане на избори за европейски парламент и за датата, на която те ще се проведат.

Президентът ще назначи членовете на ЦИК на базата на съдържащата се в ЗИД на Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България възможност за тяхното разпределение. Всички партии и коалиции, които по смисъла на приетия закон имат представителство в националния парламент, ще имат представители и в ЦИК. Свои представители ще имат и партиите и коалициите, които имат членове на Европейския парламент.

БСП номинира за председател на ЦИК – Светла Димитрова, за зам.-председател Александър Петров, а за говорител Александър Александров.

НДСВ предложи за заместник-председатели Бисер Троянов и Иванка Грозева, а за членове на ЦИК – Камелия Нейкова и Миглена Русинова. Кандидатите на ДПС са за секретар на комисията Мустафа Карадайъ, а в състава й да влязат Сабрие Сапунджиева, Ерхан Чауш, Ася Велкова и Алексей Трифонов. ГЕРБ предлага неин представител в комисията да е юристът Орлин Иванов, който е общински съветник.

От СДС издигнаха кандидатурата на Елена Маркова за зам.-председател на комисията и на проф. Михаил Константинов за член. ДСБ пък предложиха Иларион Иларионов и Мигуела Григорова за членове на комисията Движение "Напред” даде името на Александър Урумов, а Атака - на Мария Мусорлиева и на инж. Бойко Грозданов.

Държавният глава изрази задоволство от факта, че за членове на ЦИК се предлагат достойни професионалисти с опит в организацията и провеждането на избори. От парламентарната група на Българска нова демокрация бе поставен въпросът за връщане на закона за ново обсъждане в Народното събрание поради неприемливото за тях определение на парламентарно представени партии и коалиции. Това не би могло да стане поради факта, че законът е приет в последния възможен момент. Връщането му би направило невъзможно провеждането на изборите в определения от европейските институции срок.

Президентът категорично потвърди позицията си, че за пореден път промените в изборното законодателство се приемат непосредствено преди началото на изборите и смята, че е задължително тази практика да бъде преустановена. /БЛИЦ