ГЕРБ сигнализира спецпрокуратурата и КПКОНПИ за шашмите на Стойчо Кацаров БЛИЦ TV

Задали сме парламентарно питане до министъра на здравеопазването, копие от което прилагаме към настоящия сигнал, обясни на брифинг проф. Костадин Ангелов

Днес сигнализирахме Специализираната прокуратура и КПКОНПИ за евентуален конфликт на интереси, закононарушения и престъпления по служба на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, съобщи д-р Костадин Ангелов от ГЕРБ в социалната мрежа.

"От документите, с които разполагаме и предадохме на разследващите органи, става ясно, че министърът на здравеопазването в лицето на г-н Стойчо Кацаров, от една страна прави плащания към лечебните заведения, които са длъжници по сключените от него договори с представляваното от него Сдружение ЦЗПЗ, а от друга - умишлено променя медицинския стандарт по Клинична лаборатория с оглед облекчаване на дейността на ръководения от него ЦЗПЗ и търговските му отношения с лечебните заведения", обясни Ангелов.

Комисионни: Кацаров забърка чутовен скандал на изпроводяк

"Сдружение Център за защита на правата в здравеопазването е регистрирано в СГС на 8 октомври 2007 г. като юридическо лице с нестопанска цел. Центърът за защита правата в здравеопазването се ръководи от Управителен съвет. Председател на УС до 10 юни 2021 г. е Стойчо Кацаров. Един от основните проекти и дейности на този център е националната система за външна оценка за качеството на клиничните лаборатории.

За извършването на тази дейност този център подписва договори с лечебните заведения за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Договорите са възмездни, с уредени от тях възнаграждения, срок и начин на плащане.

Договорите са подписани от Стойчо Кацаров като председател на УС на Националния център. В тази връзка сме задали парламентарно питане до министъра на здравеопазването, с копие от което прилагаме към настоящия сигнал", обясни на брифинг Ангелов.

Той уточни, че става въпрос за договори на центъра с болниците "Св. Иван Рилски", МБАЛ Шумен и болница "Св. Георги".

По думите на Ангелов става ясно, че търговско дружество "Св. Иван Рилски" има сключен договор с центъра на стойност близо 2000 лв., който продължава да е действащ и към датата, в която Кацаров е бил министър, а търговското дружество е с принципал министъра на здравеопазването. "Търговско дружество "МБАЛ Шумен" също има сключен договор.

Шеф на борда на болница „Лозенец“ съди Стойчо Кацаров

"Във връзка с горното поискахме справка от министъра на здравеопазването дали има извършени плащания от министър Кацаров към горните болници, с които той има договор като лице, което да извърши външна оценка на качеството на тези болници", каза Ангелов и уточни, че Стойчо Кацаров е нареждал плащане към болниците.

"Сезираме Специализираната прокуратура с молба да се извърши проверка съобразно тяхната компетентност, дали е извършено закононарушение или престъпление по служба с цел лично облагодетелстване на министър Кацаров. Сезираме и КПКОНПИ да се произнесе за евентуално наличие на конфликт на интереси", посочи още проф. Ангелов.