Преговорите за кабинет при президента Радев започнаха понеделник сутрин в 09:00. Първи в президентството отидоха представителите на ПП ГЕРБ. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, кандидатът за премиер Даниел Митов и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев са представителите на първата политическа сила, които влизат за преговори. 

Първо на вас трябва да дам мандат за съставяне на кабинет. Усложнената сигурност, пандемията, кризата и внасянето на ефективен план за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. Кабинетът е в оставка, а премиерът е в отпуск, но отговорността тегне над това правителство по силата на Конституцията докато премиерите и министрите не предадат ключовете за кабинета си на следващото правителство. Така започна президентът Радев, посрещайки ГЕРБ за преговори в президентството. 



"От Народното събрание зависи това да бъде извършено бързо и отговорно и да гарантира устойчивост на следващото управление. Ще изслушам намерението ви, каква подкрепа и под каква форма очаквате управлението. Какви са възможните формули за решение и съставяне на кабинет", заяви още той.  

"По силата на Конституцията и нейния член 99, ГЕРБ като първа политическа сила след проведените избори, е поканена от вас на консултации. Явяваме се с ясната отговорност, че пред държавата ни стоят редица предизвикателства. Да, правилно отбелязахте, че все още не е отминала пандемията и предстоят предизвикателства.



Осъзнавайки отговорността, която носим, имаме готовност да излъчим състав на министерски съвет, който може да започне бързо работа и да посрещне всички предизвикателства. 

Очакваме, че в 45 НС е очевидно, че ГЕРБ ще бъде опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласуване за избор на НС ясно показа разпределението на силите. Ние сме готови с предложения за състав на МС, който съгласно процедурата очакваме отново да връчите на нас, като победилата партия на тези избори, въпреки, че очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент", заяви Десислава Атанасова.

"Отговорността идва във вашите ръце. Готови сме за опозиция, управление и служебно правителство.

Били сме и преди в подобна ситуация, не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи. Нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет.

Трябва обаче всички парламентарно представени политически сили, и под ваше ръководство, да намерим баланс в отношенията и да търсим решенията за България. Очаквам, че патосът от първите дни в парламента, ще отмине и ще бъдем по-прагматични и ще взеимаме решения от полза за държавата ни", допълни
председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

"Искам да разсея спекулациите, че бързам със служебен кабинет. Всички ние трябва да работим така че бързо и колективно да имаме действащо, отговорно и подкрепено правителство. Президентът не може да бъде архитект на бъдещото управление, най-малко, че нямам такива правомощия и не искам по никакъв начин да забърквам институцията в този процес. Отговорността за съставяне на правителство е изцяло в парламентарните групи", каза Радев.


 





Припомняме, че както БЛИЦ съобщи по-рано днес започват преговорите за кабинет на 45-тото Народно събрание. Мандатът ще бъде връчен първо на ГЕРБ.