Депутатите от ГЕРБ бяха приети от президента Румен Радев на „Дондуков“ 2. Те върнаха мандата, който бе връчен на парламентарната група на „ГЕРБ-СДС“.

Както БЛИЦ писа, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви по-рано днес, че ГЕРБ-СДС ще върне мандата за съставяне на правителство, след като представителите на другите политически партии отрязаха поканата им за разговори.
 

„Искам да благодаря за усилията, които положихте за сформиране на правителство. В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората политическа сиса за съставяне на правителство. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от парламента“, заяви Радев. 

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство, съгласно конституционната процедура на първата политическа формация, получила най-много гласове от проведените избори на 4 април. По закон държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат и на втората политическа сила, събрала най-голям вот. В случая това е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Ако и тя откаже да състави кабинет, президентът ще връчи мандата на трета партия по негова преценка, независимо от резултата на парламентарните избори.

 

 

 

 

 





Снимки: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ