Герджиков няма да излъчва еврокомисар, засега

Служебният кабинет засега няма да излъчва еврокомисар. Това потвърди служебният премиер Огнян Герджиков.

Той посочи, че това не означава, че все пак новият член на Еврокомисията от България няма да е изпратен от назначеното от президента правителство, съобщава Канал 3.

"Сега засега няма да се излъчва еврокомисар. В един следващ момент може да се излъчи", коментира министър-председателят, който участва в СУ в тържественото отбелязване на 30-годишнината от стъпването на програмата за обмен на студенти Еразъм. Попитан за какъв следващ момент става въпрос,
Герджиков уточни: "Според обстоятелствата. Към днешна дата няма да се излъчва. В следващ момент може да се излъчи", повтори професорът, като поясни, че за това са се разбрали с президента Румен Радев.

Бившият му съпартиец в НДСВ Соломон Паси, който също присъства на събитието, пък коментира, че липсата на еврокомисар може да се отрази негативно на българското председателство на ЕС.

"Колкото повече се бавим, толкова по-зле. Ние нямаме стъпка в Европейската комисия и трябва да подготвяме българското председателство, което започва след десет месеца. Без очи и уши в Европейската комисия много трудно се прави всичко това", смята шефът на Атлантическия клуб у нас. Паси е убеден, че "сега просто трябва да се бърза".

По повод слуховете, че една от кандидатурите за поста е неговата съпруга Гергана Паси, също бивш депутат  и министър на НДСВ, Соломон Паси отрече с довода, че тя нямала интерес към тази позиция.

"Имаме други планове, да не ги наричам семейни, защото смятам, че сме приключили с процеса на раждане на деца, но служебните ни планове са съвсем различни. Занимаваме се със съвсем различни проекти"., коментира пред медиите в Софийския университет съпругът Паси.

Той не подмина и друга своя колежка от кабинета Сакскобургготски - Меглена Кунева, като коментира, че тя е била отличен еврокомисар и пак можела да бъде, но не той кадрувал.