Основните приоритети и задачи пред служебното правителството представиха днес министър-председателят Огнян Герджиков, вицепремиерът по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева и министърът на външните работи Ради Найденов по време на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.
„2017 г. е специална за нашата страна от гледна точка на това, че се навършват 10 години от приемането ни за пълноправен член на Европейския съюз. Ние се гордеем с това членство и сме лоялен партньор. Един от основните ни приоритети, който ни предстои в началото на следващата година, е Председателството на Съвета на ЕС“, каза премиерът Герджиков. По думите му, независимо от близкия времеви хоризонт за работа на служебния кабинет и различните възможни сценарии за резултатите от провеждането на предстоящите парламентарни избори, екипът на правителството има готовност да организира максимално добре Българското председателство.

В рамките на работната среща заместник министър-председателят Деница Златева посочи, че с институционализирането на ресорен вицепремиер е заявен ясен политически ангажимент, че подготовката на Българското председателство е ключов приоритет, наред с гарантиране нормалното функциониране на институциите и организацията и провеждането на предсрочните парламентарни избори.

„Една от посоките, в които ще работим, е на Българското председателство да бъде погледнато като на обединителна национална цел, зад която застава цялото ни общество, независимо от политическата конюнктура и вътрешнополитическата ситуация“, допълни Златева. „Категорично отхвърлям всякакви заявления за възможността председателството ни да бъде отнето или сами да се откажем от него“, каза още заместник министър-председателят. Тя представи пред дипломатите приоритетните области, върху които България ще се фокусира, заедно с Естония и Австрия, в рамките на своето председателство на Съвета на ЕС.
Основна задача и пред Министерството на външните работи, наред с провеждането на изборите за българските граждани, живеещи в чужбина, е подготовката на първото ротационно Председателство, отбеляза пред дипломатите министърът на външните работи Ради Найденов. Той заяви, че по отношение на външнополитическите приоритети на страната ни ще има последователност и стабилност в политическия курс.