Министърът по европейските въпроси обяви, че е оптимист по отношение на отблокирането на средствата за България по програма ИСПА.
Очаквам до края на май да имаме позитивни новини по отношение на средствата за инфраструктурните проекти на страната ни, заяви тя по Нова Телевизия. Повод за коментара й стана становище на Европейската комисия, че отлага за края на май евентуалното отблокиране на парите по ИСПА. Според документа България едва скоро е предоставила изисканите от Брюксел сведения и затова не може да бъде спазено първоначалното намерение парите за магистрала „Люлин" и за техническа помощ да бъдат размразени до края на март. Другата причина за отлагането е забавеното приемане на промените в Закона за конфликт на интереси. Според Гергана Паси тази критика е основателна, защото приемането на закона се е забавило с три месеца. Възниква въпросът защо това се случи след като между окончателния вариант, приет от парламента преди седмица, почти не се различава с първоначалния, коментира тя. Обяснението е било, че нормативният акт се е нуждаел от прецезиране, но мнението на Паси е, че няма съвършен закон. Нядавам се, че след приключването на анализа на Еворпейската комисия и ефективния старт на закона, блокираните средства ще бъдат отпуснати на България, посочи министър Паси. Според нея в момента България има силна нужда от подобряване на инфраструктурата.
На 4-ти февруари в Брюксел, след среща с българския вицепремиер Плугчиева, комисарят по регионално развитие Данута Хюбнер съобщи окуражаваща новина - до края на март 115 милиона евро, повечето за строежа на магистрала „Люлин", може да бъдат отблокирани при две условия: пълна проверка на декларациите за конфликт на интереси на ръководството на пътния фонд и ефективно приложение на Закона за конфликт на интереси.

Сега обаче мнението на Комисията е друго - „българските власти едва скоро предоставиха всички изискани от Комисията документи", пише в становището, което прави следната прогноза: ако след анализ на документите „заключението е положително и няма непредвидени събития, Комисията предвижда размразяване на парите до края на май."
В становището на ЕК се припомня, че за Кохезионна политика на България се полагат близо 7 милиарда евро.
НДСВ е против замяна на имоти без конкурс, обясни Гергана Паси по повод на факта, че жълтите министри блокириха предложението на Министерството на финансите за замяна на имоти за сграда на НАП. Ние държим да не оставим съмнение, че нещо се прави под масата, заяви тя./БЛИЦ