България и Румъния постепенно се превръщат в бреме за ЕС. Това казва германският депутат от Християн-социалния съюз Томас Зилберхорн в коментар за оценката, която двете страни получиха от Европейската комисия.
"Аз съм един от хората, които не бяха съгласни с това, двете страни да влязат в ЕС на 1 януари 2007 година. Сега се потвърждават най-лошите ми опасения. Не бяха постигнати никакви успехи в превенцията на корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Както в Румъния така и в България няма никакви конкретни резултати, точно обратното - виждаме систематично изоставане, развитие с обратен знак", казва Зилберхорн.

На въпроса какви са истинските причини за негативните оценки на ЕК за България и Румъния, германският депутат-консерватор отговори: "Основната причина се състои в това, че липсва политическа воля. За ЕС е напълно неприемливо липсата на воля за извършване на необходимите реформи. Постепенно България и Румъния се превръщат в бреме за ЕС, в бреме за хората в двете страни, а за бизнеса представлява тежка ипотека това, че все още не се забелязват функциониращи структури в централната власт, съдебната система и държавната администрация".

При такива тежки обвинения, според вас, адекватен подход ли избра ЕК към двете най-нови страни-членки?

"Трябва да правим разлика между двете страни. Засега само за България се спират европейски помощи. Но като цяло мога да кажа - намирам че поведението на ЕК не е достатъчно строго по основните проблеми - корупцията и организираната престъпност, комисията отново използва само остър тон. От това не следват никакви конкретни последици, а от това страда имиджа на ЕС, ще пострада доверието в европейските институции. Затова смятам, че трябва да бъде задействан механизмът със защитните клаузи, и според мен това трябва да стане още при първата следваща възможност". /ДВ