Главчев отправи люта закана: Тези хора ще бъдат наказани! ВИДЕО

Според него доставка на водни джобове за вертолетите "Кугър" е най-бързият начин за действие при масивните пожари

Хората, които имат щети по имотите си след пожарите, и са подали заявления за временно настаняване, получават фургони.

Хубаво е, че само на едно място имат нужда от такива - в село Воден, където пламна най-големият пожар. Фургоните, които не изпълняват стандартите за живеене, няма да бъдат използвани.

От 15 броя, само 2-3 са такива, повечето са чисто нови. Някой може да е допуснал грешка и да е изпратил негодни фургони, но той ще бъде наказан.

Това каза служебният премиер Димитър Главчев в отговор на въпроси на журналисти и граждани във Facebook. 

Мухъл и счупени тоалетни във фургоните за Воден, а интернет имало само...

"Всички, засегнати от пожарите, ще получат компенсациите, предвидени по закон. 1578 лева са за неотложни разходи и 2500 лева за обзавеждане. Пожарът в село Воден е локализиран.

Поздравления за доброволците, които се включиха в потушаването. Имаше и пожарникари от Турция и Испания. Още на първия ден бяхме там, искахме бързо да се справим с пожара и да се започне с компенсациите в кратък срок.

Във ведомствените бази на МВР и МО също ще могат да се приютят засегнати от пожарите. Наблюденията ми обаче показват, че едва ли ще искат да се възползват. Хората във Воден по-скоро искат да стоят до изгорялата си собственост, дори фургоните им да са поставени близо до домовете им", заяви той.

Според него доставка на водни джобове за вертолетите "Кугър" е най-бързият начин за действие при масивните пожари. "За четири такива са необходими 500 000 лева, те могат да бъдат одобрени съвсем скоро. Днес ще ми бъдат представени разчети от МВР и МО, за да работим с финансовия министър по предоставяне на помощта", обясни Главчев.

Относно причините за масивните пожари служебният министър-председател подчерта, че промените в климата са основен виновник. "Имаше и много дъждове, които благоприятстваха израстване на голяма растителност, която после беше изсушена бързо от жегите. Органите са се задействали, ще бъдат установени извършителите, където има съмнения за умишлени пожари.

Те обаче много трудно се откриват, защото някои се предизвикват и случайно. Имам съмнения, че нарочно е предизвикан пожарът в резервата „Стенето“, защото районът е непроходим. Местни говорят, че бракониери и животновъди са недоволни. Само болен мозък може да запали умишлено такава стихия", отбеляза той.

Той призова да не се съпоставя нуждата от подслон на пострадалите от пожарите и помощта за украинските бежанци. "Те бягат от война, различни собственици на хотели са предоставили материалната си база. Приели сме да помагаме на бежанците и това се е случило по законов ред", посочи премиерът. 

По думите му няма никакви основания за смяна на служебния вътрешен министър Калин Стоянов. "Нямаше повод и преди изборите, няма и сега. Справихме се с организацията на вота, а сега виждам какво прави всеки ден", категоричен е Главчев.

По повод новите автомобили на Пътна полиция премиерът подчерта, че това е необходимо, за да може КАТ да работи по-ефективно. А средствата са дошли от фонд "Пътна безопасност".

По темата с назначението на Николай Ненчев за временно управляващ посолството в Киев, Главчев увери, че е спазена процедурата. "Той няма нужда от препотвърждаване от президента, защото е временно назначение.

Няма чак толкова много желаещи да отидат посланици в Киев. Това е формата, която съм преценил, че трябва да бъде използвана, за да има представител страната там, на най-високо ниво. Продължаваме да обсъждаме кандидатури за постоянен дипломат, който да бъде назначен с указ на президента", коментира той.