Главчев разкри от Вашингтон готов ли е пак да е премиер

Няма да пращаме български войски в Украйна, увери той

Служебният министър-председател Димитър Главчев обяви, че няма нищо изненадващо в позицията на България на срещата на върха на НАТО.

Припомняме, че премиерът е във Вашингтон.

"Позицията е плод на седем решения на НС. Позицията е ясна, няма да излизаме извън рамките на решенията на НС, няма да пращаме български войски в Украйна.

Прословутите 80 милиона са политически ангажимент и те нямат юридическо-обвързващ характер", обяви той.

Премиерът обясни, че сумата зависи от размера на БВП от всяка една страна-съюзник. По думите му трябва да се даде ясен политически сигнал, че всяка държава-членка поддържа това, което е казала и да участва съразмерно на своя БВП.

"Тези средства няма как да бъдат отпуснати, ако няма решение на парламента, на която и да е държава членка от НАТО", поясни той.

"От политическите партии зависи дали може да бъде съставено редовно правителство с втория или третия мандат", каза още служебният премиер.

"От самото начало казвам, че няма нищо по-хубаво от редовно правителство", припомни Главчев.

Той допълни, че е щяло да бъде най-добре това да стане още с първия мандат, тъй като е щяло да бъде загубено най-малко време.

"За мен ще е добре да положат усилия да съставят правителство с втория или третия мандат", отбеляза премиерът.

Той подчерта, че е важно България да има редовно правителство, което да бъде проевропейски и проатлантически ориентирано.

Иначе Димитър Главчев потвърди, че е готов да остане служебен премиер, ако парламентарно представените партии не успеят да излъчат редовно правителство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ