Главчев с разкрития за прибирането на Фердинанд

Не постъпиха никакви възражения, нито от страна на президента, нито от страна на парламентарните групи в Народното събрание, обясни той

Народното събрание и президентът не са възразили на искането на Инициативния комитет за изпращане на военния самолет "Спартан" за пренасяне на тленните останки на цар Фердинанд. Това обясни в Козлодуй служебният министър-председател Димитър Главчев.

Той разказа, че в Министерски съвет е постъпило писмо от Инициативния комитет, подписано от проф. Стоянович, в което се е изисквало транспортиране на тленните останки на царя, съдействие от Министерството на външните работи и няколко гвардейци.

Фоторепортаж в БЛИЦ: Цар Фердинанд се прибра у дома

„Същото писмо, тъй като ние сме служебно правителство, но и парламентарна република, отправих към народните представители в 49-ото Народното събрание, както и до президента.

По въпросното писмо не постъпиха никакви възражения, нито от страна на президента, нито от страна на парламентарните групи в Народното събрание и съответно ние с решение на Министерски съвет изпълнихме исканията, които бяха посочени от Инициативния комитет в писмото.

Всичко, което следва от тук насетне, би трябвало да е това, което са описали в своето писмо“, обясни Главчев.

Той посочи, че липсата на възражение е добър факт. „Нищо по-добро от това няма от това институциите да са на едно и също мнение“, заяви министър-председателят.

Тленните останки на цар Фердинанд I бяха пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който кацна пред правителствения ВИП на летище София. Ковчегът беше свален и пренесен от гвардейци и тържествено положен в катафалка, която отпътува към дворец „Врана“. Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст.

Останките на цар Фердинанд вече са в България ВИДЕО

Тленните му останки на първия цар от Третото българско царство досега бяха в криптата на църквата "Св. Августин". В понеделник германският град Кобург се сбогува с известния гражданин с църковна служба.