Изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умението с една реплика, произнесена в точния момент, да преобърнеш позиция и да замълчиш, когато всички други се надвикват.

Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна политическа слава. Присъединяването на България към Шенгенското пространство ще се случи в резултат на работа, в т.ч. и законодателна работа. Това каза служебният премиер Гълъб Донев преди заседанието на Министерския съвет, цитиран от БГНЕС.

Законопроектите, свързани с реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, подготвени от служебното правителство, очакват своя ред за обсъждане в пленарна зала, заяви Донев.

Той е категоричен, че изслушването му по темата за Шенген е пиар фокус, който от неделя вечер се ползва като сламка, за която се хваща удавникът.

Във фокуса на работа на МС и днес ще са изслушванията на министрите от служебното правителство и вашите предложения за решения в полза на хората на България, подчерта служебният премиер и допълни, че днес ще бъде разгледан Проект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

МФ работи упорито и по проекта на закон за изменение и допълнение на БНБ, както и по промените по Кодекса за застраховане. Това е пакетът от законодателни мерки, свързани с подготовката на България за приемането й в Еврозоната, допълни той.

Донев припомни, че вчера беше подписан Меморандум за разбирателство с ЕК и председателя на Еврогрупата за производството на евромонети в България. "С една дума ние вършим своята работа, нека и народните представители да свършат своята", каза още служебният премиер.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук