Министър-председателят Гълъб Донев ще проведе среща на "Дондуков" 1 днес. На нея ще присъстват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, с министърът на външните работи Николай Милков и с министърът на правосъдието Крум Зарков.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Припомняме, че както БЛИЦ писа Нидерландия обяви, че ще гласува следващата седмица против приемането на България в Шенген и ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия. Разширяването на Шенген е в дневния ред на съвета на министрите на вътрешните работи на заседанието им на 8 декември в Брюксел. За да бъде приета в Шенген, страната ни трябва да получи единодушна подкрепа.

Според премиера на страната Марк Рюте решението може да бъде взето и следващата година. Но на този етап все още има притеснения за опазването на външните граници на ЕС. Рюте смята, че в момента има риск през България да преминава мигрантски поток.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук